Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни

531 прочитания

Операцията по съвместен „ер полисинг” с ВВС на САЩ ще доведе до повече нальот за българските летци, а пък самата операция е заради повишаване на напрежението в Егейско море. Това заявиха днес, 17 септември 2020 г., началникът на отбраната и министъра на отбраната пред Комисията по отбрана в Народното събрание.

„Във връзка с трудностите за поддържането на МиГ-29 имаме два проблема – единият, все още се справяме с него, е носенето на „ер полисинг”, а другият проблем е ниският нальот в авиацията. С ангажирането на съюзници в носенето на „ер полисинг” ние имаме възможност ресурсът, който имаме за МиГ-овете ефективно да бъде използван за увеличаване нальота на българските летци”, каза пред депутатите адмирал Емил Ефтимов.

Началникът на отбраната каза още, че идеята е да имаме по-тясно сътрудничество с ВВС на САЩ за съвместния „ер полисинг” и за преминаване на ВВС към нов мениджмънт във връзка с експлоатацията на F-16 и постепенното му овладяване.

„Така, че ние ще продължим да търсим двоен ефект – придобиване на опит за експлоатация на F-16 и съвместен „ер полисинг” с цел вдигане нальота на летците”, каза още адмиралът.

Не е ясно как точно съвместният „ер полисинг” ще доведе до повишаване на нальота на българските пилоти-изтребители. Ако адмиралът има предвид икономисването на ресурса, който се хаби при вдиганията по тревога, то той в момента е пренебрежим, предвид много слабата руска активност над Черно море.

„Политическите съображения са ясни – това е една стъпка към задълбочаване на нашето военно сътрудничество със САЩ. Това става на готвената за подписване 10-годишна рамка за сътрудничество в сферата на отбраната. Това е една полезна стъпка за българската национална сигурност на фона на събитията, които наблюдаваме в региона и са в непосредствена близост до нашата граница и са в следствие на конфронтацията, която възниква в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция”, пък заяви министър Каракачанов.

По-късно в изказването си пред депутатите, Каракачанов продължи да развива тезата с кризата между Турция и Гърция, като каза, че там НАТО и ЕС в много отношения са с вързани ръце да се намесят по-категорично

Правителството даде вчера, 16 септември 2020 г., разрешение за това САЩ да провежда „ер полисинг” от наша територия за периода 28 септември – 30 октомври 2020 г. Американските F-16, които изпълняват задачата ще пристигнат у нас утре и първо ще се включат в учението „Тракийска пепелянка”.

Свързани теми

Предишна публикация
В Граф Игнатиево пристигнаха шест американски F-16
Следваща публикация
Правителството разреши на САЩ да изпълнява „ер полисинг” от наша територия за месец
531 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Меню