Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни

532 прочитания

Операцията по съвместен „ер полисинг” с ВВС на САЩ ще доведе до повече нальот за българските летци, а пък самата операция е заради повишаване на напрежението в Егейско море. Това заявиха днес, 17 септември 2020 г., началникът на отбраната и министъра на отбраната пред Комисията по отбрана в Народното събрание.

„Във връзка с трудностите за поддържането на МиГ-29 имаме два проблема – единият, все още се справяме с него, е носенето на „ер полисинг”, а другият проблем е ниският нальот в авиацията. С ангажирането на съюзници в носенето на „ер полисинг” ние имаме възможност ресурсът, който имаме за МиГ-овете ефективно да бъде използван за увеличаване нальота на българските летци”, каза пред депутатите адмирал Емил Ефтимов.

Началникът на отбраната каза още, че идеята е да имаме по-тясно сътрудничество с ВВС на САЩ за съвместния „ер полисинг” и за преминаване на ВВС към нов мениджмънт във връзка с експлоатацията на F-16 и постепенното му овладяване.

„Така, че ние ще продължим да търсим двоен ефект – придобиване на опит за експлоатация на F-16 и съвместен „ер полисинг” с цел вдигане нальота на летците”, каза още адмиралът.

Не е ясно как точно съвместният „ер полисинг” ще доведе до повишаване на нальота на българските пилоти-изтребители. Ако адмиралът има предвид икономисването на ресурса, който се хаби при вдиганията по тревога, то той в момента е пренебрежим, предвид много слабата руска активност над Черно море.

„Политическите съображения са ясни – това е една стъпка към задълбочаване на нашето военно сътрудничество със САЩ. Това става на готвената за подписване 10-годишна рамка за сътрудничество в сферата на отбраната. Това е една полезна стъпка за българската национална сигурност на фона на събитията, които наблюдаваме в региона и са в непосредствена близост до нашата граница и са в следствие на конфронтацията, която възниква в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция”, пък заяви министър Каракачанов.

По-късно в изказването си пред депутатите, Каракачанов продължи да развива тезата с кризата между Турция и Гърция, като каза, че там НАТО и ЕС в много отношения са с вързани ръце да се намесят по-категорично

Правителството даде вчера, 16 септември 2020 г., разрешение за това САЩ да провежда „ер полисинг” от наша територия за периода 28 септември – 30 октомври 2020 г. Американските F-16, които изпълняват задачата ще пристигнат у нас утре и първо ще се включат в учението „Тракийска пепелянка”.

Свързани теми

Предишна публикация
В Граф Игнатиево пристигнаха шест американски F-16
Следваща публикация
Правителството разреши на САЩ да изпълнява „ер полисинг” от наша територия за месец
532 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Меню