L-39NG получи типова сертификация

596 прочитания

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му. Това обяви компанията производител Aero Vodochody днес, 18 септември 2020 г.

Сертификацията на дълбоката модернизация на добре познатия L-39 е проведена по нова процедура, която гарантира единни наднационални стандарти, които се признават от военните органи във всички страни от ЕС и НАТО, съобщават още от Aero Vodochody

За провеждане на сертификационните изпитания са били задействани два прототипа за летателни и два прототипа за наземни изпитания. Първият полет на типа е от декември 2018 г. и от тогава са били натрупани 300 тестови полета.

Първоначално от Aero Vodochody планираха да приключат със сертификацията в края на 2019 г., но след това изместиха срока за третото тримесечие на 2020 г.

Aero Vodochody в момента има 26 твърди поръчки – 12 са за частната компания RSW Aviation, други 10 са за друг частен доставчик на военни услуги SkyTech. Останалите четири самолета са за африканската страна Сенегал.

Очаква се Чехия също да даде поръчка за самолета в скоро време. Страната вече покани Словакия за организирането на съвместен учебен център, който да използва L-39NG.

Сертифицирането на L-39NG идва малко, след като Aero Vodochody се сдоби с нов собственик. Инвестиционният фонд Penta, който управляваше компанията в последните 14 години, продаде самолетостроителя на унгарския бизнесмен Андраш Томбор (51%) и чешката компания Omnipol (49%).

Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.

Повече за L-39NG може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай се оказа клиент на Ми-171Ш
Следваща публикация
Черна гора получи първия си Bell 505
596 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

Меню