Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България

915 прочитания

Първите два ремонтирани самолета Су-25 бяха доставени в авиобаза Безмер на 21 и 22 септември. Това съобщиха днес, 23 септември 2020 г., от МО.

Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в „558-ми авиационен завод” в Барановичи, Беларус. В резултат самолетите са придобили нови бойни способности – разширен арсенал от възможни боеприпаси, увеличаване на точността на поразяване, като същевременно е увеличена и дистанцията, от която самолетът може да поразява земни цели, съобщават от МО.

Касае се за доставка на двуместния борд 002 и едноместния борд 246. И двата самолета бяха докарани в разглобен вид по въздуха с транспортни самолети Ил-76. Предстои тяхното сглобяване, облитане и официално предаване на българската страна.

Това са първите ремонтирани самолети Су-25 за последните 18 години. Ремонтът се извършва съгласно рамково споразумение и договор от 2018 г. Общо по договора трябва да бъдат ремонтирани осем самолета. Останалите шест самолета ще се изпращат на партиди по два до края на февруари 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
20 млн. лева са отпуснати за покупка на медицински вертолета
Следваща публикация
Размествания по върховете във ВВС
915 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Български C-27J участва на тренировка в Румъния

Днес, 12 май 2019 г. летателен и инженерно-технически състав от 16-а транспортна авиационна група се пребазира в Румъния с военно-транспортен самолет C-27J Spartan. Това съобщиха от ВВС.

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

B-52 премина над България

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г.,…
Меню