Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България

912 прочитания

Първите два ремонтирани самолета Су-25 бяха доставени в авиобаза Безмер на 21 и 22 септември. Това съобщиха днес, 23 септември 2020 г., от МО.

Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в „558-ми авиационен завод” в Барановичи, Беларус. В резултат самолетите са придобили нови бойни способности – разширен арсенал от възможни боеприпаси, увеличаване на точността на поразяване, като същевременно е увеличена и дистанцията, от която самолетът може да поразява земни цели, съобщават от МО.

Касае се за доставка на двуместния борд 002 и едноместния борд 246. И двата самолета бяха докарани в разглобен вид по въздуха с транспортни самолети Ил-76. Предстои тяхното сглобяване, облитане и официално предаване на българската страна.

Това са първите ремонтирани самолети Су-25 за последните 18 години. Ремонтът се извършва съгласно рамково споразумение и договор от 2018 г. Общо по договора трябва да бъдат ремонтирани осем самолета. Останалите шест самолета ще се изпращат на партиди по два до края на февруари 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
20 млн. лева са отпуснати за покупка на медицински вертолета
Следваща публикация
Размествания по върховете във ВВС
912 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Меню