Размествания по върховете във ВВС

1K прочитания

Генерал Димитър Петров ще е новият командир на ВВС, а авиобаза Граф Игнатиево се поема от Николай Русев

Правителството предлага на президента да издаде укази с които да бъдат назначени нов командир на ВВС и нов командир на 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Това стана на правителственото заседание, което се проведе днес, 23 септември 2020 г.

„Правителството също така предлага бригаден генерал Димитър Петров да бъде освободен от длъжността „Командир на 3-та авиационна база“, да бъде назначен на длъжността „Командир на Военновъздушните сили“ и удостоен с виеше офицерско звание „генерал-майор“. Съгласно друго правителствено решение се предлага полковник Николай Русев да бъде назначен на длъжността „Командир на 3-та авиационна база“ и удостоен с виеше офицерско звание „бригаден генерал“, съобщиха днес от правителствената информационна служба.

Димитър Петров

Разместванията стават факт, след като сегашният командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков се предлага за длъжност „заместник-началник на отбраната” и звание „генерал-лейтенант”.

Генерал Стойков бе командир на ВВС от август 2016 г., кога замести на поста Румен Радев. Генерал Петров бе командир на авиобаза Граф Игнатиево от май 2018 г., когато замести на този пост генерал Иван Лалов. Николай Русев до сега бе полковник и заместник-командир на Граф Игнатиево.

Николай Русев

Разместванията по върховете на ВВС ще станат факт след издаване на президентски указ, тържествено връчване на пагоните и церемонии по сдаване и поемане на командването. Всичко това ще стане факт в следващите седмици.

Свързани теми

Предишна публикация
Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България
Следваща публикация
Първият български Су-25УБК след ремонт
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират

„Със сигурност действията на военните летци не са каприз, а са отчаян сигнал към властта, която от години методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта. Възпитани са на всеотдайност и себеотрицание. Вероятно заради това много политици не могат да ги разберат”, това заяви президентът Румен Радев в интервю излъчено днес, 10 ноември 2017 г., по БНТ1.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Меню