20 млн. лева са отпуснати за покупка на медицински вертолета

732 прочитания

20 млн. лева ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на вертолети за реакция при спешни медицински случай и кризи, съобщиха днес, 24 септември 2020 г. от ведомството.

Днес Управляващият орган на Оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на здравеопазването.

„С проекта за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

Проектното предложение предвижда и окомплектоване с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.

С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще има възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне, в значителна степен, за спасяването на живота на пациенти в критично състояние и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.”, съобщават още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През февруари 2020 г. правителството обеща да купи медицински вертолета с пари от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.” Тогава бе казано, че се цели покупката на два вертолета, а в днешното съобщение се говори за вертолети в множествено число.

Междувременно бе проведено пазарна консултация във връзка с провеждане на обществена поръчка с предмет: „Закупуване на два броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“.

Свързани теми

Предишна публикация
„Тракийска пепелянка“ – нещо повече
Следваща публикация
Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България
732 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Чехия се готви да подпише за UH-1Y и AH-1Z

Чехия се готви да подпише договор за покупката на осем транспортно-бойни вертолети UH-1Y Venom и четири щурмови AH-1Z Viper. Това се казва в съобщение на чешкото МО, публикувано вчера, 12 ноември 2019 г.

Меню