$28 млрд. ще струва на САЩ завръщането на Луната

94 прочитания

NASA публикува доклад, в който дава финансовите измерения на плана за завръщане на Луната и алармира, че ако не започне да получава нужното финансиране, целта за повторно кацане на астронавти на Луната през 2024 г. може да не бъде реализирана.

Докладът, който NASA публикува на 21 септември 2020 г., показва, че между финансовата 2021 г. и финансовата 2025 г., агенцията трябва да получи $28 млрд., които ще отидат за първата фаза на програмата Artеmis. Тази фаза ще включва първото кацане на астронавти на естествения спътник на Земята от 1972 г. насам.

В сумата влиза работата по свръхтежката ракета-носител SLS, космическия кораб Orion, спускаемия апарат HLS, оборудването, което ще се използва за изследвания на лунната повърхност и други съпътстващи разходи. Общо ще бъдат извършени три полета – един безпилотен, един пилотируем, но без кацане и полет с кацане.

Лъвският пай от финансите ще отидат за HLS (Human Landing System), където трябва да бъдат налято $16,2 млрд. в рамките на следващите пет години. Конгресът на САЩ, обаче отпуска едва $600 млн. за спускаемия апарат в бюджета за финансовата 2021 г., при изисквани малко над $3,2 млрд.

Шефът на NASA, Джим Брайденстайн, e заявил, че е критично важно агенцията да получи нужните пари, ако планът за кацане на Луната през 2024 г. остава в сила.

Финансовите години в САЩ стартират на 1 октомври от предходната година, но все още няма одобрен федерален бюджет. Очаква се, че могат да минат месеци, преди да бъде приет бюджетът. Докато това не се случи автоматично започва да се изпълнява бюджет, като от предишната година.

Брайденстайн е заявил, че ако нужните финанси се отпуснат преди Коледа, то кацането през 2024 г. ще е възможно. Това, обаче изглежда малко вероятно, предвид предстоящите президентски избори, икономическата криза, пандемията от COVID-19 и други вътрешнополитически проблеми в САЩ.

NASA планира да избере една или повече компании, с които да се продължи работата по HLS. В момента в надпреварата участват три фирми – Blue Origin, Dynetics и SpaceX. Брайденстайн е предупредил, че ако до март 2021 г. няма пълното финансиране за спускаемия апарат нещата стават изключително трудни и кацането няма да може да стане факт през 2024 г.

Първоначално NASA планираше да върне астронавти на Луната през 2028 г., но през 2019 г. администрацията на президента Тръмп настоя този срок да се измести за 2024 г. Това от своя страна принуди агенцията да измени сериозно първоначалните си планове. Сега се планира астронавтите да кацнат на естествения ни спътник във втората половина на 2024 г. по време на мисията Artemis 3.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX и Пентагонът работят заедно по система за бърз суборбитален транспорт
Следваща публикация
NASA обмисля да изпрати сонда към Венера
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню