Великобритания може да ореже поръчките за летящи радари

114 прочитания

Великобритания обмисля да намали поръчаните летящи радари Boeing E-7A Wedgetail от пет на три, тъй като стойността на проекта е нараснала значително. Това съобщава Janes.

Фактът, че се водят разговори за намаляване на поръчката до три или четири самолета бе съобщена първо на The Times на 22 септември 2020 г. Източници на Janes са потвърдили за преговорите и са дали допълнителни детайли по тях.

Според източниците на Janes, преговорите за орязване на поръчката от едва три са стартирани през лятото и основната им цел е спестяване на разходи по програмата. Въпреки орязването, Великобритания нямала намерение да се отказва от възможностите си за далечно радиолокационно откриване и управление чрез летяща платформа.

През март 2019 г. Великобритания избра E-7 за свой нов летящ радар, без да провежда конкурс, въпреки че на пазара има алтернативни платформи с еквивалентни способности. Тогава бе обявено, че стойността на програмата ще е 1,98 млрд. паунда. Първият самолет трябваше да бъде получен през 2023 г. Самолетите трябва да заместят шестте E-3D, с които разполагат днес Кралските ВВС.

E-7 се базира на Boeing 737-700 и вече е на въоръжение в Австралия (шест броя), Южна Корея (четири) и Турция (четири).

E-7 разполага с фиксиран радар Northrop Grumman MESA разположен над фюзелажа, който има кръгов обзор и може да открива въздушни цели на дистанция над 322 km и малки морски цели на далечина от над 241 km. Продължителността на полета на самолета е 10 часа.

Екипажът на летящият радар е от 12 човека – двама пилоти и 10 специалисти по мисията.

E-7 ще има сходство с морските патрулни самолети P-8 Poseidon, който Великобритания има. Те са базирани на Boeing 737-800. И двете машини се задвижват от два CFM56 и имат много еднакви системи и агрегати, като вероятно пилотското им обучение ще е стандартизирано.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия избра AW169 за своята военна авиация
Следваща публикация
Китай се оказа клиент на Ми-171Ш
114 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer

Американският самолетостроител Boeing ще се опита да разсее съмненията в бразилското правителство по отношение на евентуалното обединение с бразилската компания Embraer. Това съобщава Reuters.

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Меню