Ан-26 катастрофира в Украйна

505 прочитания

Самолет Ан-26 катастрофира днес, 25 септември 2020 г. в Украйна. Той е бил от състава на ВВС на страната, като на борда му са се намирали 27 души, повечето от които са загинали.

Самолетът е катастрофирал при захода за кацане в авиобаза Чугуев, край Харков, след регулярен тренировъчен полет. На борда му са се намирали седемчленен екипаж и 21 курсанти от Военновъздушната академия на Украйна.

Самолетът се е врязал в земята в близост до главен път и е избухнал в пламъци около 20,40 часа местно време. Мястото на падане е на около километър от прага на полосата.

По официални данни от украинската Прокуратура, намерени са телата на 25 души, двама са открити живи, но в тежко състояние и са откарани в болница. Първоначално се съобщаваше за общо 28 души на борда, но се оказа, че един от курсантите не е издържал изпита си и не е бил допуснат на учебния полет.

Губернаторът на Харковска област Олексей Кучев е съобщил пред журналисти, че пилотът е съобщил за отказ в един от двигателите, но информацията не е потвърдена.

Катастрофиралата машина е била Ан-26Ш, вариант предназначен за подготовка на щурмани, и е имала борден номер 76. Самолетът е бил произведен през 1977 г. и е бил част от 203-та учебна авиационна бригада, базирана в Чугуев.

Има неофициални индикации, че самолетът е преминал последно през капитално-възстановителен ремонт през 1996 г., след което междуремонтният му ресурс е бил многократно удължаван. За последно това е направено през 2018 г. от компанията „Антонов“. Връзката на това с катастрофата за момента не е ясна.

За украинските ВВС това е пореден тежък инцидент. От началото на 2018 г. насам при различни инциденти са загубени седем други летателни апарата, при което са загинали седем души. През миналата година 203-та учебна авиационна бригада загуби две машини – L-39 и Mи-2, като инцидентите се разминаха без загинали.

Свързани теми

Предишна публикация
В Украйна спряха полетите с Ан-26
Следваща публикация
МиГ-21 катастрофира в Сърбия
505 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…

Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Меню