Ан-26 катастрофира в Украйна

504 прочитания

Самолет Ан-26 катастрофира днес, 25 септември 2020 г. в Украйна. Той е бил от състава на ВВС на страната, като на борда му са се намирали 27 души, повечето от които са загинали.

Самолетът е катастрофирал при захода за кацане в авиобаза Чугуев, край Харков, след регулярен тренировъчен полет. На борда му са се намирали седемчленен екипаж и 21 курсанти от Военновъздушната академия на Украйна.

Самолетът се е врязал в земята в близост до главен път и е избухнал в пламъци около 20,40 часа местно време. Мястото на падане е на около километър от прага на полосата.

По официални данни от украинската Прокуратура, намерени са телата на 25 души, двама са открити живи, но в тежко състояние и са откарани в болница. Първоначално се съобщаваше за общо 28 души на борда, но се оказа, че един от курсантите не е издържал изпита си и не е бил допуснат на учебния полет.

Губернаторът на Харковска област Олексей Кучев е съобщил пред журналисти, че пилотът е съобщил за отказ в един от двигателите, но информацията не е потвърдена.

Катастрофиралата машина е била Ан-26Ш, вариант предназначен за подготовка на щурмани, и е имала борден номер 76. Самолетът е бил произведен през 1977 г. и е бил част от 203-та учебна авиационна бригада, базирана в Чугуев.

Има неофициални индикации, че самолетът е преминал последно през капитално-възстановителен ремонт през 1996 г., след което междуремонтният му ресурс е бил многократно удължаван. За последно това е направено през 2018 г. от компанията „Антонов“. Връзката на това с катастрофата за момента не е ясна.

За украинските ВВС това е пореден тежък инцидент. От началото на 2018 г. насам при различни инциденти са загубени седем други летателни апарата, при което са загинали седем души. През миналата година 203-та учебна авиационна бригада загуби две машини – L-39 и Mи-2, като инцидентите се разминаха без загинали.

Свързани теми

Предишна публикация
В Украйна спряха полетите с Ан-26
Следваща публикация
МиГ-21 катастрофира в Сърбия
504 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ

Самолет собственост на ВВС на САЩ е катастрофирал в изпитателен полигон в Невада. Пилотът му е загинал, а отказът на Пентагона да съобщи типа на авариралата машина повдига въпроси за наличието на нов секретен пилотируем самолет, който се изпитва в Съединените щати.

Ураганът Харви затвори и двете летища на Хюстън

Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ затвори и двете международни летища на Хюстън, Тексас, след като града бе ударен тежко от урагана Харви. Летищата вероятно няма да отворят преди 30 август 2017 г.

Меню