МиГ-21 катастрофира в Сърбия

1K прочитания

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж е загинал.

Изтребителят се е разбил около 09,10 часа местно време в района на град Мали Звоник, Западна Сърбия. Машината е излетяла от авиобаза Батайница, край Белград за рутинен учебен полет.

Мястото на катастрофата е било локализирано от вертолет на сръбското МВР, след което там са достигнали и наземни екипи, но двучленният екипаж е бил открит загинал. Сръбското МО не съобщава все още имената и чиновете им. Машината е паднала в близост до къща и един човек е бил леко ранен на земята.

В някой сръбски медии се появи информация, че катастрофата е станала в близост до родното място на един от пилотите, който преди полета се е обадил на своята майка, за да я предупреди, че ще прелети над родната си къща. Няма официални коментари на тази версия.

Катастрофата става с единственият изправен МиГ-21УМ, който е на въоръжение в сръбските ВВС в момента. Машината има борден номер 16185 и е получена в някогашна Югославия през 1986 г.

Снимка – Lazar Ilic / CC-BY-SA-4.0

Сърбия спря полетите с изтребителите МиГ-21бис през септември 2015 г., след като изтече техния технически ресурс, но реши да продължи да експлоатира трите налични спарки МиГ-21УМ. На следващата година две от тях преминаха през доработки за да могат да използват ракетите „въздух – въздух” Р-60М, както и през капитален ремонт с удължаване на ресурса. Те се използваха и за бойно дежурство. През 2018 г., обаче полетите и с тях спряха, поради липса на резервни части.

През май 2020 г. катастрофиралият борд 16185 бе възстановен за полети с идеята да бъдат възстановени и другите два Ми-21УМ. Те трябваше да се използват няколко години, до идването от ремонт и модернизация на всички МиГ-29.

В последните години аварийността в сръбските ВВС е висока. През миналата година се разби вертолет Gazelle, но без пострадали. През 2018 и 2017 г. бяха загубени два G-4 Super Galeb, при което загинаха трима пилоти. През 2015 г. се разби Ми-17 по време на мисия за медицинска евакуация, при което загинаха седем човека. През 2013 г. имаше инцидент с изтребител-бомбардировач J-22, при който пилотът се катапултира успешно, а през 2012 г. аварира лек учебен самолет Lasta 95 с един загинал.

Свързани теми

Предишна публикация
Ан-26 катастрофира в Украйна
Следваща публикация
Австрия избра AW169 за своята военна авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Индонезия е подписала договора за Су-35

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

Меню