В Украйна спряха полетите с Ан-26

462 прочитания

След тежката катастрофа с Ан-26Ш, украинските ВВС спряха полетите с всички налични самолети Ан-26. Това става след заповед на украинския президент Володимир Зеленски и ще продължи до изясняване на обстоятелствата около трагедията.

В момента, украинските ВВС разполагат с около 20 броя Ан-26 от различни варианти, които се използват и за учебни цели, какъвто е случая с катастрофиралия самолет.

По-рано днес бе съобщено, че един от двамата ранени от катастрофата е починал в болница. Така броят на загиналите става 26 от намиралите се на борда 27 души.

Украинските разследващи органи са потвърдили информацията, че малко преди кацането екипажът е докладвал за отказ в левия мотор. Отказът не е бил тежък и двигателят е продължил да работи, но по неясни причини катастрофиралият Ан-26 е закачил земята с крилото си, след което се е врязал в земята. Това е станало на около 1500 m от прага на полосата. Предстои анализ на черната кутия.

Междувременно, бяха изнесени официални данни за катастрофиралият самолет. Той е бил със сериен номер 56-08, произведен през октомври 1977 г. Последният му капитално-възстановителен ремонт е бил проведен през юли 1996 г. От тогава самолетът е налетял 1800 часа и е извършил 2160 кацания. Общо е бил натрупал 5985 часа във въздуха. Последното му удължаване на междуремонтния ресурс по години е било проведено през август 2020 г. от компанията „Антонов”. Двата му двигателя са били произведени през декември 1977 г. Последният им капитален ремонт е бил през юни 1990 г. (за левия мотор) и март 1993 г. (за десния мотор). Те също са преминавали през многократни удължавания на междуремонтния ресурс по години от производителя „Мотор Сич“, като остатъчният им ресурс до следващ ремонт е бил съответно 200 и 125 часа.

 

Свързани теми

Предишна публикация
На косъм, швейцарците одобриха покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Ан-26 катастрофира в Украйна
462 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Възобновяват търсенето на полет MH370

Подводното издирване на полет MH370 ще бъде възобновено съвсем скоро. Операцията ще бъде извършена от компанията Ocean Infinity, която ще използва автономни подводни апарати.

Украински Су-27УБ катастрофира с американски летец на борда си

Украински двуместен изтребител Су-27УБ катастрофира вчера, 16 октомври 2018 г., в рамките на учението „Чистое небо – 2018“. При инцидента са загинали двама – украинският пилот и американския му колега.

Меню