На косъм, швейцарците одобриха покупката на нов изтребител

447 прочитания

С под 9000 гласа разлика, швейцарските избиратели одобриха покупката на нов многоцелев изтребител за въоръжените сили на страната. Това стана на референдум проведен днес, 27 септември 2020 г.

Предварителните резултати показват, че 1 605 700 швейцарци са гласували в подкрепа на правителственото предложение за стартиране на процедура за покупка на нови многоцелеви изтребители на стойност 6 млрд. швейцарски франка (€5,6 млрд.). Срещу предложението са гласували 1 597 030 швейцарци или разликата е 8670 гласа, според предварителните резултати.

Избирателната активност е била почти 60%, което я прави най-висока от 2016 г. насам.
Резултатите са почти шокиращи, предвид социологическите проучвания, които показваха, че над 58% от швейцарците имат намерение да подкрепят правителственото предложение за покупка на нови изтребители.

В последните седмици, обаче в швейцарското общество се разви сериозен дебат по темата за придобиване на нови изтребители, които да заменят наличните F-5E/F и F/A-18C/D, като започнаха да се изказват мнения, че трябва да се гледа към алтернативи, включително и покупката на по-евтини самолети, от типа на въоръжени учебно-тренировъчни машини.

Географията на вота е изключително ясна, като за решението гласуваха основно по-консервативните немскоезични кантони, а против по-либералните френско и италианоезични кантони.

Основните неправителствени организации и политически партии, които бяха срещу решението, вече обявиха, че ще инициират референдум, след като бъде избран модела нов изтребител и ще се опитат да го блокират на този етап.

Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.

Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5 и F/A-18 (на снимката). Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума. Правителството обещава 60% от стойността на програмата да се върне в страната под форма на офсети.

Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.

Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще плати €2 млрд. за своите Rafale
Следваща публикация
В Украйна спряха полетите с Ан-26
447 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

Президентът Радев критикува политическите реакции на случая в Граф Игнатиево

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разкритикува политическите реакции около случая в авиобаза Граф Игнатиево. Радев заяви, че напрежението в сектор „Сигурност” е тревожно и за него имало социални, технически и психологически причини.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню