Допълнителен A330 MRTT за НАТО-вската програма MMF

134 прочитания

Airbus получи поръчка за един допълнителен летящ танкер A330 MRTT. Машината е предназначена за НАТО-вската програма Multinational MRTT Fleet (MMF).

Това става, след като Люксембург реши да увеличи участието си в програмата, като заявява годишно 1200 часа, а не 200, както до сега. Така поръчаните самолети за MMF стават девет. Освен тях им опции за още два самолета.

Първите два танкера вече бяха доставени това лято. Третият самолет се очаква в скоро време. Замисълът е шест от самолетите да се базират в Айндховен, Холандия, а другите три в Кьолн, Германия където един самолет ще стои в непрекъснато дежурство за изпълнение на задачи по медицинска евакуация. Това дежурство ще стартира през 2021 г.

Флотът от девет A330 MRTT ще извършва 9900 летателни часа годишно, като Германия е заявила 5500 от тях, Нидерландия иска 2000, Люксембург 1200, Белгия 1000, а Норвегия и Чехия по 100. Програмата MMF е все още отворена за нови държави, което може да доведе до допълнителни поръчки.

A330 MRTT се базира на пътническия A330-200. Танкерът е проектиран да дозарежда във въздуха самолети и по двете основни системи – „шланг – конус” и чрез твърда телескопична щанга. Танкерът може да превозва и до 380 пасажери, 130 носилки с пострадали и запазва от цивилната версия двата багажника.

Освен в инициативата MMF, танкерът е на въоръжение или е поръчан още от Австралия, Франция, Саудитска арабия, Сингапур, Южна Корея, ОАЕ и Обединеното кралство.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи новия си радар MS-MMR в България
Следваща публикация
ОАЕ вече са поискали оферта за F-35, а Израел ще настоява те да са опростена версия
134 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…

Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ

Гръцкото правителство е предложило да предостави свои авиобази за самолети на ВВС на САЩ в светлината на охладняващите отношения между Съединените щати и Турция. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Меню