Гърция ще плати €2 млрд. за своите Rafale

732 прочитания

Сделката за покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Dassault Rafale между Франция и Гърция ще е на стойност €2 млрд. Това съобщава френското бизнес издание La Tribune.

Изданието съобщава, че самите самолети и всичко необходимо около тях ще струват €1,7 млрд., а с останалите €300 млн. Гърция ще купи сериозен пакет въоръжение от MBDA. Компанията произвежда повечето оръжия, които са интегрирани на Rafale, включително ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet. Точното съдържание на пакета не се съобщава.

Първоначално се смяташе, че сделката ще е на стойност около €1,5 млрд., но гръцката страна е поискала значителен допълнителен пакет към нея, включително логистика, резервни части, въоръжение и всички изтребители, включително употребяваните, да са по последния производствен стандарт F3R, който бе въведен през 2018 г.

При него се интегрира ракетата Meteor, ново поколение целеуказващ контейнер Thales Talios и версията с лазерно насочване на боеприпасите „въздух – земя” AASM. В тази версия на Rafale има и множество подобрения по сензорите и авиониката. Всички новопроизведени изтребители се сглобяват по стандарта F3R, а вече наличните могат да се доработят по него.

Френското издание пише още, че се очаква сделката да бъде финализирана до ноември и подписана в рамките на 2020 г. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече обяви, че първите гръцки изтребители ще бъдат получени в средата на 2021 г. По-късно, но неофициално, бе съобщено, че цялата сделка ще бъде приключена до края на 2022 г.

Гърция, която ще стане четвъртият експортен клиент на Rafale след Египет, Катар и Индия, има дълга история в покупката на френски изтребители. През 1974 г. са поръчани 40 броя Mirage F1CG, през 1985 г. са купени 40 Mirage 2000EG/BG, а през 2000 г. са договорени още 15 броя Mirage 2000-5.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ вече са поискали оферта за F-35, а Израел ще настоява те да са опростена версия
Следваща публикация
На косъм, швейцарците одобриха покупката на нов изтребител
732 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Меню