Гърция ще плати €2 млрд. за своите Rafale

732 прочитания

Сделката за покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Dassault Rafale между Франция и Гърция ще е на стойност €2 млрд. Това съобщава френското бизнес издание La Tribune.

Изданието съобщава, че самите самолети и всичко необходимо около тях ще струват €1,7 млрд., а с останалите €300 млн. Гърция ще купи сериозен пакет въоръжение от MBDA. Компанията произвежда повечето оръжия, които са интегрирани на Rafale, включително ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet. Точното съдържание на пакета не се съобщава.

Първоначално се смяташе, че сделката ще е на стойност около €1,5 млрд., но гръцката страна е поискала значителен допълнителен пакет към нея, включително логистика, резервни части, въоръжение и всички изтребители, включително употребяваните, да са по последния производствен стандарт F3R, който бе въведен през 2018 г.

При него се интегрира ракетата Meteor, ново поколение целеуказващ контейнер Thales Talios и версията с лазерно насочване на боеприпасите „въздух – земя” AASM. В тази версия на Rafale има и множество подобрения по сензорите и авиониката. Всички новопроизведени изтребители се сглобяват по стандарта F3R, а вече наличните могат да се доработят по него.

Френското издание пише още, че се очаква сделката да бъде финализирана до ноември и подписана в рамките на 2020 г. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече обяви, че първите гръцки изтребители ще бъдат получени в средата на 2021 г. По-късно, но неофициално, бе съобщено, че цялата сделка ще бъде приключена до края на 2022 г.

Гърция, която ще стане четвъртият експортен клиент на Rafale след Египет, Катар и Индия, има дълга история в покупката на френски изтребители. През 1974 г. са поръчани 40 броя Mirage F1CG, през 1985 г. са купени 40 Mirage 2000EG/BG, а през 2000 г. са договорени още 15 броя Mirage 2000-5.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ вече са поискали оферта за F-35, а Израел ще настоява те да са опростена версия
Следваща публикация
На косъм, швейцарците одобриха покупката на нов изтребител
732 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Castle Forge 2021

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в…

Белгия обяви, че купува F-35

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Меню