ОАЕ вече са поискали оферта за F-35, а Израел ще настоява те да са опростена версия

212 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поискали, вече официално, оферта за придобиване на изтребители F-35, a Израел се надява, че ще успее да убеди САЩ да продадат опростена версия на изтребителя на емирствата.

ОАЕ са поискали, по официални канали, оферта за придобиване на изтребители F-35. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално американски източници, запознати с процесите.

Официалното искане на оферта е първата стъпка, от относително продължителния процес за придобиване на изтребителя от пето поколение. Източниците на Bloomberg не съобщават за колко самолета е искането.

След като през август 2020 г. Израел и ОАЕ нормализираха отношенията си, стана ясно, че САЩ планират да продадат голям пакет въоръжение на емирствата, включително и изтребители F-35. Това действие на администрацията на президента Тръмп, обаче не се приема еднозначно, както в Съединените щати, така и в Израел.

В същото време, израелският телевизионен канал Channel 12 съобщи, че израелското правителство е изоставило усилията си да разколебае САЩ от продажба на F-35 на ОАЕ и вместо това е съсредоточило активността си към убеждаване в това на емирствата да бъде продадена опростена версия на изтребителя, която да отстъпва на израелските F-35I.

Израел освен това очаква, че с нормализацията на отношенията и с други страни от Близкия изток, САЩ може да продължат да пласират въоръжение, което да застрашава израелското военно превъзходство в региона.

Според Channel 12 опциите, които Израел предлага е, или продажба на радарни технологии, които да правят F-35 по-видим в радарния диапазон, или на ОАЕ изначално да се продаде F-35 с по-голяма радарна сигнатура. В тази връзка се очаквало скорошна визита на израелския военен министър в САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Допълнителен A330 MRTT за НАТО-вската програма MMF
Следваща публикация
Гърция ще плати €2 млрд. за своите Rafale
212 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Меню