ELTA представи новия си радар MS-MMR в България

886 прочитания

Израелската компания ELTA Systems, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 29 септември 2020 г., новият си радар MS-MMR, с който компанията смята да участва в конкурса за придобиване не нови наземни радари за българските ВВС.

Моше Манор, полковник от резерва на израелските въоръжени сили, в момента част от ELTA, представи накратко новия радар MS-MMR. Той е развитие на фамилията от многофункционални 3D радари с AESA антенна решетка, които предлагат от израелската компания. Абревиатурата му се разшифрова, като Multi-Sensor Multi Mission Radar (многосензорен, многофункционален радар).

Основната антена на радара работи в сантиметровия диапазон S (2 – 4 GHz), но към него има още сензори. На първо място това са четири радарни антени в диапазона X (8 – 12 GHz), чието предназначение е да работят по малки цели и да дават по-точна информация за дистанцията до целта. Към тях има пасивен приемник за радиоелектронно разузнаване, който приема и класифицира излъчванията на противникови сензори и комуникация. Радарът има и приемник за системите „свой – чужд” и инфрачервена система за засичане на изстреляни боеприпаси (LDS). Интересно е, че към радарът има спрегната и оптико-електронна система, която служи за допълнително опознаване на цели и оценка на поразяването им, както през деня, така и през нощта. Всички тези сензори са впрегнати заедно, за да дават единна картина на въздушната обстановка.

Манор акцентира, че MS-MMR е създаден да работи в условията на нови реалности, където заплахите могат да са много различни – от малки, бавни и нисколетящи цели от тип БЛА и комерсиални дронове, през стандартни бойни самолети и вертолети, до нискозабележими цели, чак до балистични ракети. Манор даде пример с атаката срещу саудитските петролни инсталации от септември 2019 г., когато повече от половината капацитет за рафиниране на петрол на страната бяха извадени от строя от комбинирана атака от дронове-камикадзета и крилати ракети. Тогава, според израелския представител, саудитците са разбрали какво се случва едва след като са започнали взривовете.

Според ELTA, новият им радар отговаря точно на всички тези предизвикателства, като от компанията акцентираха върху отворената му архитектура, която позволява лесното му свързване с други системи и средства за поражение, което не можело да се каже за повечето конкурентни системи. Освен това MS-MMR е мобилен, с течно охлаждане, автономен и може да се оперира в големи температурни диапазони – от +55 до -40 градуса по Целзий. Манор каза, че в рамките на операция „Protective Edge” през 2014 г. в Израел радари от фамилията MMR са работили непрекъснато в рамките на 35 дни без никакви откази, които да налагат спирането им.

Българското МО в момента подготвя конкурс за покупката на пет радара с голям обсег и два със среден обсег, които да запълват (при нужда) дупки в радиолокационното поле. В началото на година от МО са изпратили запитване за информация (RFI) до няколко компании предлагащи наземни радари.

Според представителите на ELTA, българският проектобюджет e в рамките на €150 – 200 млн., като израелското предложение се вписвало в него. Сроковете на доставка на всички седем радара са две години от подписването на договора, а според израелците, пускането на конкурсната процедура можело да се очаква в края на тази или началото на следващата година. Предвид, че трябва да се пише инвестиционен проект, който да се одобрява от Народното събрание, обаче това изглежда малко вероятно. Без да броим финансовите въпросителни и политическата нестабилност.

Алон Каплан, бизнес директор на радарния отдел на ELTA, заяви, че компанията му вече е идентифицирала множество български фирми, които може да са партньори на израелците у нас – както при строежа на радарите, така и при тяхната поддръжка и бъдещи модернизации.

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворените врати в Безмер
Следваща публикация
Премиерът Борисов заговори за следващите осем F-16
886 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Премиерът поиска президента Радев да поеме вината за инцидентите в авиацията

Премиерът Бойко Борисов поиска от Румен Радев, в качеството му на бивш командир на Военновъздушните сили, да поеме вината за инцидентите с летателни апарати от състава на ВВС. Това Борисов каза днес, 25 август 2018 г.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Меню