Интензитетът на сраженията в Нагорни Карабах нараства

448 прочитания

Интензитетът на сраженията между Армения и Азербайджан в спортния район Нагорни Карабах нараства, като по всичко личи, че в боевете вече се използва широко и пилотируема авиация, която търпи загуби.

Новината на днешния ден, 29 септември 2020 г., бе свалянето на арменски щурмови самолет Су-25. Според арменското МО, машината е била загубена над град Варденис, която е част от международно признатата арменска територия. За свалянето, което е станало около 10,50 часа местно време, бил отговорен турски изтребител F-16, опериращ от азербайджанското летище Ганджа, в западната част на страната.

Турция категорично отхвърли информацията. Азербайджанското МО също отрече използването на турски F-16 и говорител на ведомството заяви, че в момента страната не оперира с бойни самолети в зоната на конфликта. Появи се и алтернативна неофициална трактовка, че арменският щурмовик е свален от азербайджански изтребител МиГ-29. Трябва да се отбележи, че Азербайджан оперира с няколко далекобойни ЗРК – единият е израелския Barak 8, който може да поразява цели до 100 km, а другият е С-300ПМУ-2, който поразява на отдалечение 200 km. Това прави поразяването на арменския самолет възможно и от ЗРК, разположено дълбоко в азерска територия.

Въпреки, че от началото на конфликта се повтаря, че Азербайджан разчита на турски F-16, за момента няма никакви твърди доказателства в тази посока. През лятото турските ВВС пребазираха изтребители за учения в Азербайджан, но след това си прибра самолетите.

През деня отново и двете страни се замерваха с видеоклипове, с които да доказват поразена противникова техника.

Забележителен е клип публикуван от арменската страна, който показва обстрел със зенитна ракета срещу бавнолетяща цел, която може да се приеме и за Ан-2. Целта е унищожена успешно. По-късно бяха публикувани и снимки от останките на паднал самолет, който най-вероятно е Ан-2. Вчера Армения заяви един унищожен самолет от такъв тип – не е ясно дали кадрите са на същата машина или на друга.


На друг публикуван клип се вижда свалянето на сравнително голям безпилотен апарат. Налични са и кадри на унищожаване на азербайджански БЛА, заснети от кабината за управление на арменска ЗРК.

Армения обяви днес, че за трите дни военни действия е свалила 72 безпилотни апарата, седем вертолета, един самолет и 137 бронирани машини. Много вероятно, тези цифри да са значително раздути. От своя страна Азербайджан твърди, че са унищожени 18 безпилотни арменски апарата, 15 зенитни системи и 33 бронирани машини.

В края на деня, Азербайджан затвори част от въздушното си пространство за цивилен трафик.

И за да бъде хаоса на войната пълен, Иран заяви, че е свалил безпилотен апарат от неизвестен тип и произход в района на град Малекан, в западната част на страната. Районът е на около 100 km от Нагорни Карабах.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
Следваща публикация
Продължават сраженията в Нагорни Карабах
448 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…
Меню