Интензитетът на сраженията в Нагорни Карабах нараства

448 прочитания

Интензитетът на сраженията между Армения и Азербайджан в спортния район Нагорни Карабах нараства, като по всичко личи, че в боевете вече се използва широко и пилотируема авиация, която търпи загуби.

Новината на днешния ден, 29 септември 2020 г., бе свалянето на арменски щурмови самолет Су-25. Според арменското МО, машината е била загубена над град Варденис, която е част от международно признатата арменска територия. За свалянето, което е станало около 10,50 часа местно време, бил отговорен турски изтребител F-16, опериращ от азербайджанското летище Ганджа, в западната част на страната.

Турция категорично отхвърли информацията. Азербайджанското МО също отрече използването на турски F-16 и говорител на ведомството заяви, че в момента страната не оперира с бойни самолети в зоната на конфликта. Появи се и алтернативна неофициална трактовка, че арменският щурмовик е свален от азербайджански изтребител МиГ-29. Трябва да се отбележи, че Азербайджан оперира с няколко далекобойни ЗРК – единият е израелския Barak 8, който може да поразява цели до 100 km, а другият е С-300ПМУ-2, който поразява на отдалечение 200 km. Това прави поразяването на арменския самолет възможно и от ЗРК, разположено дълбоко в азерска територия.

Въпреки, че от началото на конфликта се повтаря, че Азербайджан разчита на турски F-16, за момента няма никакви твърди доказателства в тази посока. През лятото турските ВВС пребазираха изтребители за учения в Азербайджан, но след това си прибра самолетите.

През деня отново и двете страни се замерваха с видеоклипове, с които да доказват поразена противникова техника.

Забележителен е клип публикуван от арменската страна, който показва обстрел със зенитна ракета срещу бавнолетяща цел, която може да се приеме и за Ан-2. Целта е унищожена успешно. По-късно бяха публикувани и снимки от останките на паднал самолет, който най-вероятно е Ан-2. Вчера Армения заяви един унищожен самолет от такъв тип – не е ясно дали кадрите са на същата машина или на друга.


На друг публикуван клип се вижда свалянето на сравнително голям безпилотен апарат. Налични са и кадри на унищожаване на азербайджански БЛА, заснети от кабината за управление на арменска ЗРК.

Армения обяви днес, че за трите дни военни действия е свалила 72 безпилотни апарата, седем вертолета, един самолет и 137 бронирани машини. Много вероятно, тези цифри да са значително раздути. От своя страна Азербайджан твърди, че са унищожени 18 безпилотни арменски апарата, 15 зенитни системи и 33 бронирани машини.

В края на деня, Азербайджан затвори част от въздушното си пространство за цивилен трафик.

И за да бъде хаоса на войната пълен, Иран заяви, че е свалил безпилотен апарат от неизвестен тип и произход в района на град Малекан, в западната част на страната. Районът е на около 100 km от Нагорни Карабах.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
Следваща публикация
Продължават сраженията в Нагорни Карабах
448 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО показа останки от крилати ракети

Руското МО проведе пресконференция на която бяха показани останки от крилати ракети, използвани при нанасянето на ударите по Сирия от 14 април 2018 г. Освен това бяха изнесени актуализирани данни за действията на сирийското ПВО.

Беларус ще ремонтира Су-25

Белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи ще изпълни обществената поръчка за ремонта на щурмовите самолети Су-25 на нашите ВВС. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 23 октомври 2018 г.

Меню