Премиерът Борисов заговори за следващите осем F-16

600 прочитания

Изненадващо, темата за придобиването на още осем многоцелеви изтребителя F-16C/D Block 70 бе вкарана в обръщение, след среща на премиера Бойко Борисов с американския посланик Херо Мустафа и представители на корпорацията Lockheed Martin, провела се днес, 29 септември 2020 г.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план“, e казал премиерът Борисов по време на срещата.

Според него, израз на това желание са подготвените и изпратените от МО „писма-заявки”, свързани с проучване на възможности за придобиване на още осем броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Засега, не е ясно за какви „писма-заявки” иде реч. Известно е, че в началото на годината МО е пуснало запитване за информация (Request for Information – RFI) по бъдещия проект за придобиване на нови наземни радари. Lockheed Martin е била сред компаниите, към които е изпратено запитването.

АЕРО се свърза с пресцентъра на МО, относно въпросните „писма-зявки”. От там отговориха, че се касае за междуправителствена кореспонденция в контекста на евентуални преговори „правителство – правителство”, каквито биха били официалните договорки за следващите осем броя F-16.

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО. Поради това разглеждаме подписаното Рамково споразумение с Lockheed Martin, като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, e заявил още Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

В съобщението се казва, че програмата за индустриално сътрудничество с Lockheed Martin се е забавила, заради пандемията от COVID-19, но в момента министерствата на икономиката и отбраната подготвят стартирането на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по споразумението с Lockheed Martin.

Борисов e отбелязал, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 млн. лева в рамките на три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16, като първите 100 млн. лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август.

Още осем F-16 – не дали, а кога
Изначално, проектът за купуването на нов изтребител бе разбит на две части – покупка на по осем изтребителя в рамките на две отделни сделки, като целта бе да се придобие ескадрила от 16 многоцелеви изтребителя.

Когато през юни 2018 г. Народното събрание прие Проектът за инвестиционен разход, в него бе разписано, че купуването на нов изтребител ще има т.нар. „втори етап”, който включва:

„…придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо, в зависимост от количеството, придобито през първия етап) самолети от същия тип след приключване на доставките по първия етап. След доставката на самолетите, ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход.”

В самият документ не е записан ясно срок за реализацията на втория етап, освен че ще стане факт „след приключване на доставките по първия етап”, което в българския случай с F-16 значи някъде след средата на 2024 г. От графика към инвестиционния проект (която обаче е с презумпцията, че първите нови изтребители ще се доставят две години след подписване на сделката, както бе в проекта), която показва как ще влизат новите изтребители на въоръжение и как ще излизат в пенсия МиГ-29, се вижда, че реализацията на вторият етап ще стане пет години след подписване на договора.

Предвид срокът на доставка на новопроизведени F-16 от около три години, това значи, че договорът за следващите осем машини трябва да стане факт две – три години след подписването на първия договор или някъде между средата на 2021 и средата на 2022 г.

През май 2020 г., командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, обаче даде друг потенциален график пред комисията по отбрана в Народното събрание. Според него, наличните планове предвиждат подписване на договор за още изтребители в рамките на 2023 – 2025 г.

От гледна точка на инвестиционния проект от 2018 г., заявката, която Борисов прави е навременна, но с множество уговорки, като например, че трябва да се задейства бюрократична процедура по писане и приемане на инвестиционен проект, който трябва да бъде приет от Народното събрание. Няма индикация, че такова нещо се подготвя в момента.

Всъщност, най-сериозният въпрос е финансовият. Първите осем F-16 струваха на България 2,1 млрд. лева. От една страна, за следващите няма да трябва да се купува определен тип оборудване (например тренажори и част от самолетообслужващата техника), от друга, добре известен факт е, че в рамките на първата сделка бе купен повече от скромен пакет въоръжение (особено що се отнася до боеприпасите „въздух – земя”) и тези оръжия трябва да бъдат купени, ако България иска боеспособни изтребители. Така следващите осем български F-16 е много вероятно да се приближат до сумата от 2 млрд. лева.

На този фон, министърът на отбраната Красимир Каракачанов твърди, че съвсем скоро ще бъде подписан договор за купуване на два модулни патрулни кораба (984 млн. лева), а през пролетта ще се подпише и договор за нови бойни машини на пехотата (1,46 млрд. лева). Отделно, МО има множество други, по-малки проекти (например, покупката на нови наземни радари за ВВС и наземната инфраструктура за F-16), които възлизат на десетки и стотици милиони левове.

Предвид очаквания срив на българската икономика и неяснотите около нейното възстановяване в следващите години, милиардните разходи за отбрана са под въпрос, а фаворизирането на ВВС при програмите за модернизация и превъоръжаване изглежда все по-малко вероятно. Разбира се, това не пречи на премиера Борисов да раздава декларации за (бързи) покупки, а целта им, както вече често се случва в рамките на третия му кабинет, се изчерпват с личното му добруване, а не толкова с приоритетите на данъкоплатците.

Свързани теми

Предишна публикация
ELTA представи новия си радар MS-MMR в България
Следваща публикация
Курсантите от ВВВУ се заклеха днес
600 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Къде изчезна „офертата“ за нови F-16?

Преди малко повече от месец, в разгара на работата на т.нар. „Комисия Gripen“ в общественото пространство бе лансирана тезата, че през февруари 2017 г. България е получила оферта за новопроизведени изтребители, която не е била разгледана, и това се превърна в една от основните опорни точки срещу проведената процедура по избор на нов боен самолет за ВВС.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Меню