Ако България поръча скоро още F-16, доставката им ще стане заедно с първата осмица

733 прочитания

Lockheed Martin може да предложи на България бърза доставка на следващите осем броя F-16C/D Block 70, ако поръчката за тях бъде направена в скоро време. Това заяви в интервю за АЕРО Джей Ар МакДоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin.

„Точно в момента има уникална възможност – поради моментното състояние на линията за производство и преминаването ни към малко по-различна конфигурация, при бързо подписване на договор, има възможност да получите следващите осем самолета по същото време, когато е планирана доставката на сегашната ви поръчка за осем F-16. Тази възможност съществува, ако има подписан договор в близко бъдеще. Разбираме, че има много условности тук, включително дали България е готова да подпише и колко бързо може да бъде приключена процедурата”, заяви МакДоналд.

Вицепрезидентът на Lockheed Martin разясни, че прозорецът на тази възможност е наличен за около година. Той обясни още, че компанията му е получила това, което е известно, като „Letter of Request of pricing and availability” (писмо за искане на информация за цените и наличностите).

Фактът, че България е водила кореспонденция със САЩ за придобиването на следващите осем F-16, бе разкрит вчера, 29 септември 2020 г., след среща между премира Бойко Борисов и представители на Lockheed Martin, придружени от посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Това писмо е изпратено от българското към американското правителство и в него се съдържа въпрос за това, какви биха били цените и сроковете за доставка, ако България поръча допълнителни F-16 в някакъв момент в бъдещето. Такива запитвания получаваме от страни, които планират бъдещите си бюджети. Това, което е отговорено е чиста информация – няма оферта, няма ангажимент от българската страна”, каза още МакДоналд.

Той отказа да коментира какво е било ценовото предложение на американската страна, тъй като не е запознат с него, а само с тези цени, които касаят Lockheed Martin.

„Цените, които дава американското правителство не са просто цените на F-16, а това е цената на цялата сделка – самолети, оборудване, тренинг, логистика и прочие. Lockheed Martin отговаря само за част от тази цена, а правителството оформя цялостната стойност”, обясни той.

Относно т.нар. „индустриално сътрудничество”, което цели да компенсира, до известна степен, разходите направени от България, МакДоналд каза, че има рамково споразумение между Lockheed Martin и Министерство на икономиката, което покрива шест потенциални програми.

„Все още не са уточнени детайлите по тези потенциални програми и не мога да вляза в детайли. Мога да кажа, че фокусът им е върху поддръжката на изтребителя, като ремонт на колесник или хидравлична система. Всичко зависи от способностите на местната индустрия и точните желания на България. Освен това една от програмите е насочена към академичното обучение на бъдещите пилоти във вашето Висше военновъздушно училище. Тази програма ще е насочена към преподавателския състав”

Що се касае до пандемията от COVID-19 и ефектите ѝ върху производството на българските F-16, вицепрезидентът на Lockheed Martin каза, че от компанията му взимат всички предписани мерки и се спазват препоръките на американските здравни власти, като са подсигурени и подизпълнителите на компанията.

„Уверени сме в нашите срокове за доставка”, казва МакДоналд.

Относно това, кога ще бъде готов първият произведен в Южна Каролина F-16 Block 70, той казва, че е имало съвсем леки забавяния в началото на производството и че очаква през 2022 г. да видим първия Block 70 във въздуха.

„Веднъж полети ли той, ще станем свидетели на един много сериозен темп на производството. Първоначално ще сглобяваме по самолет на месец, но много бързо ще достигнем до четири самолета месечно”, казва вицепрезидентът.

В заключение, Джей Ар МакДоналд казва, че в момента Lockheed Martin има поръчки от пет държави за Block 70 за общо 128 самолета.

„Това е доста стабилна база. Освен това доста други държави имат интерес към типа. Мисля, че това е защото предлагаме един доста добър самолет и мнозина оценяват това”.

И все пак, няма да има скорошни поръчки?
След, като вчера премиерът Борисов вкара темата за евентуалната скорошна покупка на следващите осем F-16 за България, неизбежно последваха и острите политически коментари. От трибуната на Парламента, лидерът на БСП Корнелия Нинова изчете декларация в която попита управляващите, дали изтегленият наскоро дълг от 5 млрд. лева, не е за покупка на нови бойни самолети и поиска спешни обяснения.

„Имало е някакъв дебат в Парламента, ами да си отворят ПИР-а (Проекта за инвестиционен разход) и да видят, че там пише 16 самолета. Това първо. Второ, изпратено е писмо за искане на информация от американското правителство за наличности и цени за ориентация”, заяви пред журналисти в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

Той обясни, че запитването е изпратено през август и все още няма отговор на него, като от него не следват никакви ангажименти от наша страна.

След като Каракачанов бе изрично запитан за това, кога може да има сделка за следващите изтребители F-16, той каза, че това ще се случи след получаването на сегашните осем.

„Това ще е след 2024 г. Тогава трябва да се прави договор, но това ще си стане по всички законови изисквания – решение на Народното събрание, отделяне на бюджет и така нататък. Проектът е гласуван за 16 самолета. Първите осем са при тези условия, следващите осем ще са при други. Не виждам защо се вдигна тази шумотевица.”, каза министърът на отбраната.

Каракачанов отказа да се обвързва с каквито и да е параметри на бъдещата сделка, защото тя щяла да се договаря от следващо правителство и следващ министър на отбраната.

Въпреки обясненията на военния министър, нова скорошна сделка за покупка на следващите осем F-16 не може да се изключи, особено ако премиерът Борисов има интерес от такава. Струва си да се припомни, че Каракачанов не задаваше тона, който следваше процедурата за избор и договаряне на предишните осем самолета от този тип. Тогава министърът на отбраната често правеше изявления и заемаше позиции, като например, че бюджетът от 1,5 млрд. лева не бива да се надхвърля, които след това бяха игнорирани.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
Следваща публикация
Ден на отворените врати в Безмер
733 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Меню