Ако България поръча скоро още F-16, доставката им ще стане заедно с първата осмица

639 прочитания

Lockheed Martin може да предложи на България бърза доставка на следващите осем броя F-16C/D Block 70, ако поръчката за тях бъде направена в скоро време. Това заяви в интервю за АЕРО Джей Ар МакДоналд, вицепрезидент на Lockheed Martin.

„Точно в момента има уникална възможност – поради моментното състояние на линията за производство и преминаването ни към малко по-различна конфигурация, при бързо подписване на договор, има възможност да получите следващите осем самолета по същото време, когато е планирана доставката на сегашната ви поръчка за осем F-16. Тази възможност съществува, ако има подписан договор в близко бъдеще. Разбираме, че има много условности тук, включително дали България е готова да подпише и колко бързо може да бъде приключена процедурата”, заяви МакДоналд.

Вицепрезидентът на Lockheed Martin разясни, че прозорецът на тази възможност е наличен за около година. Той обясни още, че компанията му е получила това, което е известно, като „Letter of Request of pricing and availability” (писмо за искане на информация за цените и наличностите).

Фактът, че България е водила кореспонденция със САЩ за придобиването на следващите осем F-16, бе разкрит вчера, 29 септември 2020 г., след среща между премира Бойко Борисов и представители на Lockheed Martin, придружени от посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Това писмо е изпратено от българското към американското правителство и в него се съдържа въпрос за това, какви биха били цените и сроковете за доставка, ако България поръча допълнителни F-16 в някакъв момент в бъдещето. Такива запитвания получаваме от страни, които планират бъдещите си бюджети. Това, което е отговорено е чиста информация – няма оферта, няма ангажимент от българската страна”, каза още МакДоналд.

Той отказа да коментира какво е било ценовото предложение на американската страна, тъй като не е запознат с него, а само с тези цени, които касаят Lockheed Martin.

„Цените, които дава американското правителство не са просто цените на F-16, а това е цената на цялата сделка – самолети, оборудване, тренинг, логистика и прочие. Lockheed Martin отговаря само за част от тази цена, а правителството оформя цялостната стойност”, обясни той.

Относно т.нар. „индустриално сътрудничество”, което цели да компенсира, до известна степен, разходите направени от България, МакДоналд каза, че има рамково споразумение между Lockheed Martin и Министерство на икономиката, което покрива шест потенциални програми.

„Все още не са уточнени детайлите по тези потенциални програми и не мога да вляза в детайли. Мога да кажа, че фокусът им е върху поддръжката на изтребителя, като ремонт на колесник или хидравлична система. Всичко зависи от способностите на местната индустрия и точните желания на България. Освен това една от програмите е насочена към академичното обучение на бъдещите пилоти във вашето Висше военновъздушно училище. Тази програма ще е насочена към преподавателския състав”

Що се касае до пандемията от COVID-19 и ефектите ѝ върху производството на българските F-16, вицепрезидентът на Lockheed Martin каза, че от компанията му взимат всички предписани мерки и се спазват препоръките на американските здравни власти, като са подсигурени и подизпълнителите на компанията.

„Уверени сме в нашите срокове за доставка”, казва МакДоналд.

Относно това, кога ще бъде готов първият произведен в Южна Каролина F-16 Block 70, той казва, че е имало съвсем леки забавяния в началото на производството и че очаква през 2022 г. да видим първия Block 70 във въздуха.

„Веднъж полети ли той, ще станем свидетели на един много сериозен темп на производството. Първоначално ще сглобяваме по самолет на месец, но много бързо ще достигнем до четири самолета месечно”, казва вицепрезидентът.

В заключение, Джей Ар МакДоналд казва, че в момента Lockheed Martin има поръчки от пет държави за Block 70 за общо 128 самолета.

„Това е доста стабилна база. Освен това доста други държави имат интерес към типа. Мисля, че това е защото предлагаме един доста добър самолет и мнозина оценяват това”.

И все пак, няма да има скорошни поръчки?
След, като вчера премиерът Борисов вкара темата за евентуалната скорошна покупка на следващите осем F-16 за България, неизбежно последваха и острите политически коментари. От трибуната на Парламента, лидерът на БСП Корнелия Нинова изчете декларация в която попита управляващите, дали изтегленият наскоро дълг от 5 млрд. лева, не е за покупка на нови бойни самолети и поиска спешни обяснения.

„Имало е някакъв дебат в Парламента, ами да си отворят ПИР-а (Проекта за инвестиционен разход) и да видят, че там пише 16 самолета. Това първо. Второ, изпратено е писмо за искане на информация от американското правителство за наличности и цени за ориентация”, заяви пред журналисти в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов.

Той обясни, че запитването е изпратено през август и все още няма отговор на него, като от него не следват никакви ангажименти от наша страна.

След като Каракачанов бе изрично запитан за това, кога може да има сделка за следващите изтребители F-16, той каза, че това ще се случи след получаването на сегашните осем.

„Това ще е след 2024 г. Тогава трябва да се прави договор, но това ще си стане по всички законови изисквания – решение на Народното събрание, отделяне на бюджет и така нататък. Проектът е гласуван за 16 самолета. Първите осем са при тези условия, следващите осем ще са при други. Не виждам защо се вдигна тази шумотевица.”, каза министърът на отбраната.

Каракачанов отказа да се обвързва с каквито и да е параметри на бъдещата сделка, защото тя щяла да се договаря от следващо правителство и следващ министър на отбраната.

Въпреки обясненията на военния министър, нова скорошна сделка за покупка на следващите осем F-16 не може да се изключи, особено ако премиерът Борисов има интерес от такава. Струва си да се припомни, че Каракачанов не задаваше тона, който следваше процедурата за избор и договаряне на предишните осем самолета от този тип. Тогава министърът на отбраната често правеше изявления и заемаше позиции, като например, че бюджетът от 1,5 млрд. лева не бива да се надхвърля, които след това бяха игнорирани.

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворените врати в Безмер
Следваща публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
639 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню