ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter

1K прочитания

Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) са готови с първите два комплекта безпилотни апарати сглобявани по споразумение с израелската компания Aeronautics и предназначени за български клиент. Това каза в интервю за АЕРО Любен Йочков, програмен мениджър във ВМЗ.

През есента на 2018 г. бе обявен договор между държавната компания ВМЗ (100% собственост на Министерство на икономиката) и израелската Aeronautics за трансфер на технологии в областта на безпилотните апарати и системи. В тези рамки се договаря, че безпилотните апарати за евентуални български клиенти ще се доставят на части от Израел и сглобяват във ВМЗ. Процесът вече е изцяло усвоен.

„Готови сме с първите системи, които са за български клиент, който ги е предплатил. Става въпрос за една система Orbiter 2 и една система Orbiter 3. В системата влизат по три апарата и една станция за управление”, разказва Йочков.

Първият клиент е държавната компания „Монтажи” ЕАД, като машините ще се използват за наблюдение на проблемни язовири. През миналата година предприятието получи от правителството 500 млн. лева, които трябваше да се използват за спешни дейности около проблемни водни басейни у нас.

„Идеята е да има пълен контрол на състоянието на водни басейни – язовири, езера, реки. С оборудването, което е приготвено за тях те могат да наблюдават нива, температури, обеми, състояние на язовирни стени, състояние на диги”, обяснява програмният мениджър на ВМЗ.

Той отказа да коментира стойността на договора с „Монтажи”.

Йочков обаче каза, че има интерес към безпилотните апарати на Aeronautics от други държавни институции, като например въоръжените сили. Имало вече договорки за демонстрации пред българските ВМС, както и за Сухопътни войски.

Припомняме, че в началото на годината МО пусна и след това прекрати процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на 12 безпилотни системи от клас „мини” и две системи от клас „малки” на обща стойност 24,8 млн. лева с ДДС. Процедурата все още не е рестартирана.

„ВМЗ има пазари в над 50 страни по света, повечето от тях традиционни. Идеята ни е, на тези пазари, освен мунициите да представяме и новите ни продукти, включително безпилотните системи. Израелската компания има право да налага вето върху продажби на дадени територии или при дадени сделки. Грубо казано, казваме на нашите партньори, че имаме интерес от дадена страна и искаме разрешение да проведем преговори и да подпишем сделка”, обяснява Любен Йочков за експортните перспективи пред апаратите.

Гаранционното и извънгаранционното обслужване обслужване може да се провежда изцяло от ВМЗ.

„Работим по това, кои елементи от системите може да произвеждаме у нас. При лиценз и контрол от страна на собствениците на технологията, разбира се. Става въпрос за корпусите, които са от композитни материали и в момента работим за създаването на това производство при нас”, казва още Любен Йочков.

Той разказва, че по въпроса за обучението, то става след скрийнинг и проверка на редица качества, защото управлението на безпилотен апарат не е игра, а е пряко свързано с пилотирането. По-лесно е операторите на системата да са хора с реален летателен опит, макар и да не е лесно да се намират. Курсът е триседмичен.

Orbiter 2 (на снимката) е много малък безпилотен апарат с излетна маса от 10,3 kg, полезен товар от 1,5 kg, продължителност на полета от 4,5 часа и възможност да бъде управляван по радиоканал на дистанция от 70 km. Orbiter 3 е по-голям апарат, който има полезен товар от 5,5 kg, продължителност на полета от осем часа и възможност да се управлява на 150 km от наземния команден център. И двата апарата се изстрелват от катапулти и се приземяват с парашути. Носят оптико-електронни системи за наблюдение, като те могат да са различни типове.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: Догодина няма да има договор за още F-16
Следваща публикация
Ако България поръча скоро още F-16, доставката им ще стане заедно с първата осмица
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Гърция ще купи MQ-9 Reaper

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Меню