Използва ли Азербайджан безпилотни Ан-2 в Нагорни Карабах?

287 прочитания

За петте дни интензивни сражения между Азербайджан и Армения в спорната област Нагорни Карабах се забелязва голям брой свалени азерски биплани Ан-2. Факт, който буди недоумение, но и който, може би, се обяснява с вихрещата се безпилотна война над бойното полет.

Поне пет броя Ан-2 са свалени от арменските сили в Нагорни Карабах от 29 септември 2020 г. насам. Официално, азербайджанските въоръжени сили не експлоатират биплана-ветеран. Имаше предположения, че самолетите се използват за хвърляне на диверсионно-разузнавателни групи в арменския тил – задача, с която бавните витлови самолети, които обаче имат малка радарна и топлинна сигнатура, могат да се справят не зле.

Появиха се и слухове с алтернативно обяснения. Всъщност, това са безпилотни Ан-2, които се използват за примамки с цел да активизират арменското ПВО в района на бойни действия. Веднъж разкрили позициите си, зенитните средства на арменците стават жертва на многобройните азерски БЛА.

Като доказателство за това твърдения се прилагат сателитни снимки на летището на азербайджанския град Евлах, на което се виждат над 60 складирани Ан-2. Спекулира се и че Азербайджан е купила китайска технология. Действително, в последните две години в Китай се разработва безпилотна версия на Ан-2 (или по-точно, на местното копие Y-5), известна като FH-98.

Летището на азербайджанския град Евлах, на което се виждат поне 62 складирани Ан-2.

Има ли истина в подобни твърдения?
Първо, китайската разработка FH-98 е цивилна в същността си. Дори през това лято бе съобщено, че частната китайска компания, която разработва машината, е приключила с първоначалните изпитания и ще пристъпи към тестово разнасяне на товари с FH-98 до отдалечени точки на Китай.

Освен това, Китай не е сред традиционните партньори на Азербайджан по отношение на оръжейните доставки. Страната пазарува оръжия основно от Израел, Турция и Русия. Разбира се, преработката на Ан-2 в безпилотен самолет едва ли е особено сложна задача, стига да има съответното финансиране (Азербайджан не пести пари за въоръжените си сили).

Относно летището в Евлах, то през Google Earth се вижда, че там има складирани големи количества Ан-2 от поне три години. А дори и на най-старите снимки, които са от 2004 г. се забелязва, че там има над 40 биплана. Съвсем отделен е въпроса, че летището не е военно.

Загадката със свалените азерски Ан-2 вероятно ще бъде разкрита скоро, но ако действително се касае за преработка на самолетите в безпилотни примамки, това само ще покаже колко бързо се развива и разпространява безпилотната авиация по света. Разбира се, не трябва да се изключва и възможността да се касае за поредната дезинформационна кампания, каквито има доста в рамките на настоящия конфликт.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
Следваща публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
287 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню