Връчиха пагоните на новите командири на ВВС и Граф Игнатиево

529 прочитания

Новите командири на ВВС и Граф Игнатиево бяха удостоени днес, 2 октомври 2020 г., с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Церемонията се проведе в Гербова зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

Държавният глава удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ досегашния командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който заема длъжността „заместник-началник на отбраната“.

Бригаден генерал Димитър Петров бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 3-та авиационна база – Граф Игнатиево“ и назначен за командир на Военновъздушните сили. Досегашният му заместник във формированието в Граф Игнатиево полковник Николай Русев е назначен за командир на 3-та авиационна база и е удостоен със звание „бригаден генерал“.

От името на удостоените с висше офицерско звание новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие.

„Пред нас стои дълъг път, през който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем това доверие. Насоките, по които се движим, са ясни. Те са посочени в Стратегическия преглед на отбраната със способностите, които трябва да бъдат изградени в периода до 2032 г.“, посочи той.

Генерал-лейтенант Стойков заяви, че за да бъдат постигнати необходимите отбранителни способности, трябват усилия за свързването на придобитите нови бойни платформи в работна среда. Той подчерта и ключовото значение на привличането, задържането и мотивацията на младите офицери.

„Може да имаме модерни платформи и нови технологии, но всички те трябва да бъдат управлявани и осигурявани от хората“, категоричен бе генерал-лейтенант Стойков.

Церемониите по сдаване и приемане на длъжности в Граф Игнатиево и командването на ВВС ще се проведат в следващите дни.

* * *

Генерал-лейтенант Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. През 1987 г. завършва ВНВВУ „Г.Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 1999 г. завършва Военна академия „Г.С. Раковски“ в София, а през 2004 г. – Военновъздушният колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1987 г. Генерал-лейтенант Цанко Стойков започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Граф Игнатиев със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е преминал през всички командни длъжности от командир на звено и командир на ескадрила до командир на авиобазата. От 2014 до 2016 г. е военен аташе в САЩ. На досегашната си длъжност – командир на ВВС, е назначен през август 2016 г.
Генерал Стойков е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ- 29 и има пролетени над 1500 часа.

Генерал-майор Димитър Петров е роден на 26 юли 1966 г. в Тополовград. През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2013 г. – Генерал-щабна академия в Китай. На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през май 2018 г.
Генерал Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42MU, L-29, L-39, МиГ-21ПФМ, МиГ-21бис и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.

Бригаден генерал Николай Русев е роден на 13 март 1971 г. в Плевен. През 1995 г. завършва ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Летец-пилот за ВВС“. През 2005 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2016 – Военновъздушния колеж „Максуел“ в щата Алабама, САЩ, специалност „Стратегическо ръководство на отбрана и въоръжените сили“. На служба в Българската армия е от 1995 г. Бригаден генерал Николай Русев започва военната си служба като старши пилот в авиобаза Габровница със звание „лейтенант“. В своята военна кариера е заемал различни командни длъжности като командир на авиационно звено в авиобази Габровница, Доброславци и Граф Игнатиево, командир на изтребителна авиационна ескадрила и заместник-командир по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево. На досегашната си длъжност – заместник-командир на 3-та авиобаза, е назначен през 2018 г.
Бригаден Русев е летец-пилот първи клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39ZA, МиГ-23 и МиГ- 29 и има пролетени над 1330 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер отбеляза празника си с показ на модернизираните Су-25
Следваща публикация
Константин Попов: Догодина няма да има договор за още F-16
529 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

C-27J изпълни донорска задача

В изпълнение на заповеди на началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков днес, 7 август 2018 г., сутринта самолет C-27J Spartan е изпълнил донорска задача. Това съобщават от ВВС.

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Първи полети за годината в Безмер

Днес, 17 януари се изпълниха първите полети за 2019 г. в авиобаза Безмер. Заместник-командирът на базата подполковник Милен Димитров с началника на щаба на авиационната ескадрила майор Радостин Люцканчев изпълниха полет в зона и по маршрут на пределно малка височина, с което дадоха началото на летателната дейност за годината. Това съобщиха от ВВС.

Полковник Златаров като наблюдател преди боен полет с биплан Albatros C.III, 1918 г.

Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен” 30. Това съобщи Военният телевизионен канал.

Меню