Су-35 стреля с Р-37М

395 прочитания

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип на руското Министерство на отбраната.

Кадрите с изстрелването са част от видеоклип посветен на 100-годишнината на Главният летателно-изпитателен център „Чкалов” на руското МО. На тях се вижда успешното изстрелване на Р-37М от борда на сериен изтребител Су-35. За първи път се публикуват публично такива кадри.

На миналогодишното издание на изложението МАКС бе показан макет на ракетата окачен под Су-35. Ракетата се окачва под изтребителя с катапултно устройство АКУ-620. Изтребители Су-35 бяха забелязвани с подобни устройства, но нямаше кадри, на които да се вижда реална ракета.

Р-37М (известна още, като РВВ-БД) се спрягаше, че ще бъде интегрирана на серийните Су-35. С разпространените кадри става ясно, че текат изпитания по темата.

Работата по Р-37М стартира през 80-те години, като развитие на тежката ракета за далечен въздушен бой Р-33. Проектът тогава е известен, като Р-37. Първите пускове са от 1988 г. Тогава се планира ракетата да се интегрира на МиГ-31М. В рамките на изпитанията е поразена цел на отдалечение от 304 km. През 1997 г. изпитанията приключват, но ракетата не е вкарана в серийно производство.

През 2011 г. модернизирана версия на ракетата, под означението РВВ-БД, е показана на изложението МАКС. В последствие е възприет индекса Р-37М и се заявява, че ракетата ще бъде интегрирана на Т-50 (днес Су-57) и Су-35.

Стартовата маса на ракетата е около 500 kg, има бойна глава с маса 60 kg., a далечината на полет е около 300 km. В крайния етап на полет, насочването е чрез активната радиолокационна глава на ракетата.

Свързани теми

Предишна публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
Следваща публикация
ВМЗ е сглобил първите комплекти БЛА от серията Orbiter
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум

Служител на авиaционния завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) е бил осъден на четири години и половина затвор за държавна измяна. Причината за това е писане в авиационен форум и споделянето там на държавни тайни. Това съобщава руската неправителствена организация „Команда 29”.

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Меню