Безмер отбеляза празника си с показ на модернизираните Су-25

713 прочитания

Днес, 5 октомври 2020 г., авиобаза Безмер тържествено отбеляза 69 години от своето създаване. Бяха показани и първите два български Су-25 преминали през ремонт и модернизация в Беларус.

Празникът започна с тържествен строй, на който официални гости бяха заместник-министърът на отбраната господин Анатолий Величков, командирът на Военновъздушните сили генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на авиобаза Граф Игнатиево генерал-майор Димитър Петров, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на дирекция „Политика по въоръженията” – МО полковник Владислав Шекеров, главният директор на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ – МО Елица Попова, командирът на зенитно-ракетната база на ВВС полковник Валери Ценов, командирът на базата за специална техника на ВВС полковник Цанко Василев, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник областният управител на град Ямбол Волен Дичев, командири на военни формирования от състава на видовете въоръжени сили, офицери от Командването на ВВС, както и ветерани, служили в авиобазата, съобщиха от ВВС.

На статичен показ бяха извадени двата Су-25 (бордни номера 002 и 246), които бяха получени през септември от ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Работата бе извършена от беларуското предприятие „558-ми авиационен завод“, а договорът е за общо осем самолета. Все още не са започнали летателните изпитания на самолетите, които са преди официалното им приемане от българската страна.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков отправи приветствие към личния състав на базата като им благодари за професионализма, отделеността и отличната подготовка, която показват по време на провежданите учения и тренировки и им пожела мигове на радост, щастие и успехи – професионални и лични.

В свое обръщение пред тържествения строй, командирът на авиационна база Безмер полковник Милен Димитров също изказа своето признание за неуморния труд и изпълнението на воинския дълг на служещите в базата.

Празникът продължи с полагане на венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг летци.

За проявен професионализъм, усърдие, трудолюбие и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения, командирът на ВВС и командирът на военно формирование 26030 – Безмер наградиха военнослужещи и цивилни служители с предметни награди и грамоти.

Част от програмата за отбелязване на годишнината беше и възможността на любители и приятели на авиацията да посетят летище Безмер и да разгледат статичния показ на авиационна техника, стрелково оръжие, специална и самолетообслужваща техника. Най-малките посетители любопитно разглеждаха изложените експонати и с интерес слушаха представянето на различните дейности от ежедневната работа във ВВС.

На 5 октомври 1951 г. с Указ на Народното събрание и Заповед на министъра на отбраната към 1-ва изтребителна авиодивизия на летище Граф Игнатиево е сформиран 22-ри изтребителен авиополк, въоръжен с реактивния самолет Як-23. Същата година е пребазиран на летище Толбухин (днес Добрич). Тук полкът провежда подготовката си до 5 април 1955 г., когато е преместен на летище Безмер, край Ямбол и е превъоръжен със самолети МиГ-15.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламента отказа да изслуша правителството за следващите осем F-16
Следваща публикация
Връчиха пагоните на новите командири на ВВС и Граф Игнатиево
713 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню