Сърбия се интересува от турски БЛА

50 прочитания

Сърбия се интересува от придобиването на турски безпилотни апарати Bayraktar TB2, съобщиха местни медии, а сръбският президент Александър Вучич частично е потвърдил информацията.

Сръбския таблоид Informer е съобщил, че в Анкара са били изпратени сръбския финансов министър Синиша Мали и заместник-министъра на отбраната Ненад Милорадович за да преговарят за покупката на безпилотни апарати Bayraktar. Въпреки информацията, финансовият министър не е бил на посещение в Турция.

Сръбският президент Александър Вучич, обаче е потвърдил, макар и частично информацията, че страната му се интересува от турски безпилотни апарати.

„Интересуваме се от покупката на още безпилотни апарати в бъдещето. Дали ще постигнем споразумение с турската страна за това, още не е ясно, но те предлагат едни много, много добри апарати”, заявява Вучич.

Той е казал още, че Сърбия не трябва да се оказва в неравностойно положение по отношение на безпилотните технологии.

Сръбските ВВС вече придобиха китайски въоръжени безпилотни апарати CH-92A. В момента са купени и получени шест апарата и въоръжение за тях. При официалната им демонстрация, която стана факт през юли, Вучич каза, че страната му определено ще купи още безпилотни апарати, включително и въоръжени такива, като паралелно с това, ще се развиват и собствените способности за проектиране и строене на такива апарати.

Bayraktar TB2 е на въоръжение в Турция, Украйна (на снимката) и Катар. Има индикации, че се използва усилено и над Нахорни Карабах, но не е ясно дали Азербайджан е придобил апаратите или те са само заети от Турция. Апаратът се използва усилено и над Сирия и Либия, което само спомага на маркетинговите му перспективи.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия ще търси боен безпилотен апарат
Следваща публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сръбското МВР купува H215

Сръбското Министерство на вътрешните работи купува три вертолета Airbus Helicopters H215. Това е съобщил вътрешният министър на страната Небойша Стефанович.

Меню