Сърбия се интересува от турски БЛА

50 прочитания

Сърбия се интересува от придобиването на турски безпилотни апарати Bayraktar TB2, съобщиха местни медии, а сръбският президент Александър Вучич частично е потвърдил информацията.

Сръбския таблоид Informer е съобщил, че в Анкара са били изпратени сръбския финансов министър Синиша Мали и заместник-министъра на отбраната Ненад Милорадович за да преговарят за покупката на безпилотни апарати Bayraktar. Въпреки информацията, финансовият министър не е бил на посещение в Турция.

Сръбският президент Александър Вучич, обаче е потвърдил, макар и частично информацията, че страната му се интересува от турски безпилотни апарати.

„Интересуваме се от покупката на още безпилотни апарати в бъдещето. Дали ще постигнем споразумение с турската страна за това, още не е ясно, но те предлагат едни много, много добри апарати”, заявява Вучич.

Той е казал още, че Сърбия не трябва да се оказва в неравностойно положение по отношение на безпилотните технологии.

Сръбските ВВС вече придобиха китайски въоръжени безпилотни апарати CH-92A. В момента са купени и получени шест апарата и въоръжение за тях. При официалната им демонстрация, която стана факт през юли, Вучич каза, че страната му определено ще купи още безпилотни апарати, включително и въоръжени такива, като паралелно с това, ще се развиват и собствените способности за проектиране и строене на такива апарати.

Bayraktar TB2 е на въоръжение в Турция, Украйна (на снимката) и Катар. Има индикации, че се използва усилено и над Нахорни Карабах, но не е ясно дали Азербайджан е придобил апаратите или те са само заети от Турция. Апаратът се използва усилено и над Сирия и Либия, което само спомага на маркетинговите му перспективи.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия ще търси боен безпилотен апарат
Следваща публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Меню