Франция поръчва нови Rafale и NH90

107 прочитания

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини от същия тип и вече е сключила сделка за 10 вертолета NH90. Това съобщи френският военен министър Флоранс Парли, цитирана от Defense-Aerospace.

Според Парли, до края на годината ще бъде сключен договора за 12 броя Rafale, които да заместят обещаните на Гърция изтребители. Очаква се до края на годината Франция и Гърция да подпишат сделка за 18 Rafale – 12 употребявани, взети от наличните изтребители на френските ВВС, плюс шест новопроизведени.

Парли е потвърдила, че програмата за превъоръжаване за периода 2019 – 2025 г. ще бъде спазена и страната ѝ ще разполага със 129 броя Rafale към 2025 г.

Поръчката идва в точния момент за Dassault. До сега, компанията имаше поръчки за Rafale до 2024 г. и се очертаваше спиране на производствената линия, защото следващите поръчки за френските въоръжени сили се чакаха след 2025 г. С очертаващите се поръчки за 18 нови машини, Dassault ще продължи да оперира линията за крайно сглобяване нормално.

В същото време, Парли съобщи, че френското МО е поръчало 10 вертолета NH90, които ще бъдат приети на въоръжение в 4-ти вертолетен полк за специални операции. Поръчката се чакаше от няколко години, но така и не бе сключена до момента.

Първите пет вертолета от тази поръчка ще бъдат доставени през 2025 г., а следващите пет – през 2026 г.

NH90 е на въоръжение във френските ВМС и френската армейска авиация. ВМС на страната имат 24 от поръчаните 27 вертолета, а армейската авиация разполага с 45 от поръчаните 74 вертолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар поиска да купи F-35
Следваща публикация
Появиха се кадри с нова ракета „въздух – въздух” на Су-57
107 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Меню