Парламента отказа да изслуша правителството за следващите осем F-16

269 прочитания

Управляващото мнозинство в Парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, които да дадат информация пред парламента за намерението на правителството за придобиване на още осем броя самолета F-16 Block 70. Това стана днес, 7 октомври 2020 г., съобщават от БГНЕС.

Настояването двамата да се явят пред парламента, за да мотивират необходимостта от новите придобивки за армията, както и да дадат подробности за параметрите на бъдещата сделка с американската страна, дойде от „БСП за България“. От левицата обаче не защитиха предложението си в пленарна зала. Идеята бе изслушването да се проведе в рамките на днешното заседание, но дори и да беше прието, нямаше как да се осъществи, тъй като военният министър е на посещение в Съединените щати, но пък премиерът Борисов бе в София.

Темата за придобиването на следващите осем F-16 бе подхвърлена от министър-председателя в началото на миналата седмица, след срещата му с представители на Lockheed Martin и американския посланик Херо Мустафа. След бурни обществени и политически реакции, министър Каракачанов заяви, че следващите осем изтребителя ще бъдат договорени след четири или пет години от следващо правителство. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, също се включи по темата, като каза, че догодина нямало да има сделка, защото нямало да има бюджет за това.

Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Николай Русев пое командването на Граф Игнатиево
Следваща публикация
Безмер отбеляза празника си с показ на модернизираните Су-25
269 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

Меню