Парламента отказа да изслуша правителството за следващите осем F-16

268 прочитания

Управляващото мнозинство в Парламента отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, които да дадат информация пред парламента за намерението на правителството за придобиване на още осем броя самолета F-16 Block 70. Това стана днес, 7 октомври 2020 г., съобщават от БГНЕС.

Настояването двамата да се явят пред парламента, за да мотивират необходимостта от новите придобивки за армията, както и да дадат подробности за параметрите на бъдещата сделка с американската страна, дойде от „БСП за България“. От левицата обаче не защитиха предложението си в пленарна зала. Идеята бе изслушването да се проведе в рамките на днешното заседание, но дори и да беше прието, нямаше как да се осъществи, тъй като военният министър е на посещение в Съединените щати, но пък премиерът Борисов бе в София.

Темата за придобиването на следващите осем F-16 бе подхвърлена от министър-председателя в началото на миналата седмица, след срещата му с представители на Lockheed Martin и американския посланик Херо Мустафа. След бурни обществени и политически реакции, министър Каракачанов заяви, че следващите осем изтребителя ще бъдат договорени след четири или пет години от следващо правителство. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов, също се включи по темата, като каза, че догодина нямало да има сделка, защото нямало да има бюджет за това.

Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Николай Русев пое командването на Граф Игнатиево
Следваща публикация
Безмер отбеляза празника си с показ на модернизираните Су-25
268 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Генерал Боцев очаква договора за изтребителя да е подписан през май – юни 2019 г.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев очаква, че договорът за нов боен самолет за българските ВВС ще бъде подписан през май – юни 2018 г. Това казва той в интервю, публикувано днес, 19 ноември 2018 г., в „Труд”.

Меню