Сателитни снимки показват наличието на F-16 в Азербайджан

158 прочитания

Сателитни снимки, показват наличието на поне два изтребителя F-16 на летището на азербайджанския град Ганджа на 3 октомври 2020 г. Това показва разследване на американския вестник The New York Times.

Снимката на перона на летището в Ганджа (град в Северозападен Азербайджан, в близост до района на бойни действия) показва два самолета, за които с много голяма степен на сигурност може да се каже, че са F-16, както и военно-транспортен самолет, който най-вероятно е CN-235.

Летището на Ганджа е цивилно и наличието на двата F-16 там не е логично. Още повече, че района е в обсега на далекобойните средства за поразяване на Армения. Такъв арменски удар бе отбелязан на 4 октомври.

Кристиан Триберт, завеждащ отдела за визуални разследвания към The New York Times, смята, че снимките показват все по-сериозното участие на Турция в конфликта между Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах. Той, обаче отбелязва, че това не е потвърждение за прякото използване на тези изтребители в бойните действия.

Армения твърди, че Турция използва изтребители F-16 над Нагорни Карабах почти от началото на конфликта. Загубата на щурмови самолет Су-25 на 29 септември 2020 г. също се преписва на турски F-16. Очаквано, както Азербайджан, така и Турция отричат за използването на турски бойни самолети в настоящия конфликт.

Сателитната снимка, засега е единственото доказателство за наличието на F-16 от състава на турските ВВС в Азербайджан. Дали ще се появят други доказателства, както и яснота, какво правят самолетите там, предстои да видим.

През лятото, Турция изпрати няколко F-16 на учение в Азербайджан – факт, който бе широко отразен от официалните азерски медии. След разгарянето на конфликта с Армения се появиха подозрения, че всъщност турските ВВС не са си прибрали изтребителите.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски Ми-24 бе свален на армено-азербайджанската граница
Следваща публикация
Канада спря експорта на прицелно-обзорни системи за турските БЛА
158 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16

Визитата на премира Бойко Борисов в Белия дом и срещата му с американския президент Доналд Тръмп е признание за покупката на изтребителите F-16. Това каза в предаването „Тази неделя” днес, 10 ноември 2019 г., бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

Меню