Чехия ще търси боен безпилотен апарат

166 прочитания

Чехия мисли да придобие тактически боен безпилотен апарат, който да бъде доставен между 2023 и 2027 г. Това е съобщил министъра на отбраната на страната, цитиран от местния специализиран сайт Armádní noviny.

„Модерните армии разчитат все повече на безпилотни системи и аз се радвам, че ние ще поемем в същата посока. Планираме в периода 2023 – 2027 г. да придобием нови безпилотни въоръжени летателни апарати. Очаквам да вложим за това 1,5 млрд. крони (€55 млн.)”, заявява чешкият военен министър Любомир Метнар.

Той е уточнил, че апаратите ще се оперират от 53-ти полк за разузнаване и електронно разузнаване, базиран в Опава. В 102-ри разузнавателен батальон, част от полка, има рота, която оперира с безпилотни апарати RQ-11 Raven и ScanEagle. Тези части са от състава на Сухопътните войски на страната.

Armádní noviny отбелязва, че чешкият президент Милош Земан е голям поддръжник на придобиването на безпилотни апарати и по-точно на израелски БЛА. Наскоро той за пореден път е затвърдил позицията си, като е казал, че иска израелски безпилотни, защото са проверени многократно в бой.

Чешките въоръжени сили вече три години заявяват намерението си да купят бойни безпилотни апарати, като непрекъснато променят изискванията си. Ако през 2017 г. се говореше за апарат със стартова маса между 150 и 600 kg., който да има радиус на действие от 200 km, в началото на тази година вече бе заявена нужда от апарат с маса между 550 и 1000 kg. и продължителност на полет от 20 часа. В последните дни пък, официални лица от чешкото МО вече са заявили, че се търси апарат с максимална излетна маса от 1250 kg.

Armádní noviny пише, че вероятно състезанието ще е между израелските Hermes 900 (на снимката) и Heron, а заделеният бюджет ще стигне за 4 – 6 апарата, плюс две наземни контролни станции.

Свързани теми

Предишна публикация
Сухопътни войски за първи път използваха БЛА заедно с артилерията си
Следваща публикация
Сърбия се интересува от турски БЛА
166 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати

На 24 май Европейската комисия (ЕК) прие правила, чиято цел е да гарантират това, че увеличаването на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа се осъществява при необходимите дози сигурност и безопасност за хората на земята и във въздуха. Това пише блогът Unmanned Systems Bulgaria.

Меню