Катар поиска да купи F-35

58 прочитания

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера, 7 октомври 2020 г., позовавайки се на три независими източника.

Искането е било изпратено наскоро, но не се дават детайли по него, включително и броя поискани изтребители.

От Държавния департамент на САЩ, които са адресат на искането, са отказали официален коментар с обяснението, че обсъждат само сделки, които вече са представени за одобрение от Конгреса на САЩ. От катарското посолство във Вашингтон също не са предоставили коментар.

Катар е един от основните партньори на САЩ в Близкия изток и освен това поддържа на територията си няколко американски военни съоръжения с около 8000 американски военни.

Запитването идва, след като през август стана ясно, че САЩ най-вероятно ще дадат разрешение на ОАЕ да купят F-35. Това става на фона на нормализиране на отношенията между емирствата и Израел.

Израел официално е против продажбата на изтребителя от пето поколение на други страни от Близкия изток, тъй като това може да наруши военното превъзходство на страната над арабските си съседи.

Източник на Reuters във Вашингтон, обаче казва, че при Катар има усложнение от това, че страната често се свързва с различни ислямистки терористични групи, като Хамас. Проблем, който се замита, при продажбата на по-конвенционално оръжие, но при F-35, може да се окаже непреодолим.

В същото време, Катар няма подписан договор за нормализация на отношенията с Израел и такъв не се задава на хоризонта.

Засега не е ясно дали ОАЕ ще може да получи F-35. Ако сериозни фактори във Вашингтон са против сделката и успеят да я спрат, шансът Катар да получи F-35 отива към нулата.

Отделно, Катар и Саудитска арабия имат открито враждебни отношения. Ако катарците получат F-35, това със сигурност ще влоши щатските отношения със Саудитска арабия.

Процедурата за покупка на бойна техника от САЩ не е проста и Катар вероятно няма да получи категоричен отговор на запитването си в скоро време.

В последните години Катар пазарува модерни многоцелеви изтребители „на килограм”. Поръчани са 36 броя Rafale, 24 броя Eurofighter и 36 или 48 (официално бе обявено първото число, но има силни индикации, че всъщност е второто) изтребителя F-15QA.

Свързани теми

Предишна публикация
Люксембург получи единствения си A400M Atlas
Следваща публикация
Франция поръчва нови Rafale и NH90
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Меню