Люксембург получи единствения си A400M Atlas

115 прочитания

Airbus Defence & Space достави първия и единствен военно-транспортен самолет A400M Atlas предназначен за въоръжените сили на Люксембург.

Машината бе доставена в страната след тричасов полет от Севиля, Испания, където се извършва крайното сглобяване на типа. Това стана вчера, 7 октомври 2020 г., а официалната церемония по приемането бе днес, 8 октомври.

Люксембург ще оперира своят единствен A400M заедно с Белгия, в рамките на съвместно транспортно крило. То ще е базирано в белгийската авиобаза Мелсбрук. Първият белгийски A400M се очаква до края на годината.

Люксембург и Белгия са последните клиенти, които получават европейския военно-транспортен самолет. Преди това машината бе приета на въоръжение във Франция, Германия, Испания, Турция, Великобритания и Малайзия. До момента на клиентите са предадени 94 машини.

Във въоръжените сили на Люксембург, които възлизат на малко над 400 души, до момента имаше само два летателни апарата – вертолети H145M. Всички НАТО-вски летящи радари E-3, обаче носят люксембургска регистрация, като жест към най-малкия член на Алианса. Страната участва и в програмата на НАТО MMF, която експлоатира съвместно танкери A330 MRTT.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия
Следваща публикация
Катар поиска да купи F-35
115 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню