Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6

70 прочитания

Гърция планира да инвестира в модернизация на част от флота си от турбовитлови учебно-тренировъчни самолети T-6 Texan II, с цел превръщането им в ефективни платформи за оказване на непосредствена авиационна поддръжка, включително и борба с противникови БЛА. Това съобщава гръцкото авиационно издание Ptisi & Diastima.

По информация на изданието, научните институти на гръцкото МО вече работели по модернизационна програма за част от гръцките T-6A, като основната задача е превръщането им е ефективна платформа за непосредствена авиационна поддръжка и борба с малоскоростни летящи цели. С това се цели разтоварване на многоцелевите изтребители F-16C/D от част от тези задачи, както и запълването на празнината след свалянето от въоръжение на изтребителите-бомбардировачи A-7H.

Ptisi & Diastima пише, че гръцките T-6 са купувани с подобна задача на ум и 20 от купените 45 машини са от версията NTA, при която има шест точки за окачване на боен товар под крилото, а самият самолет може да използва картечни контейнери, НУРС и неуправляеми бомби. Гръцките T-6A NTA, обаче се използват слабо по това предназначение и летят основно в ролята им на учебни машини.

Изданието съобщава, че сега на тези самолети се гледа по друг начин, особено на фона на огромното напрежение с Турция и масовото използване на безпилотни апарати от турските въоръжени сили. В случай на конфликт се планира въоръжените T-6 да оперират от полеви площадки на островите в Егейско море.

Не се съобщава каква ще е модернизацията през която ще преминат гръцките T-6 NTA (оборудването им е доста базово), но най-вероятно ще се касае за подобряване на авиониката, добавяне на прицелни системи и обогатяване на арсенала.

Свързани теми

Предишна публикация
Близкоизточните маркетингови неволи на F-35 продължават
Следваща публикация
САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Сенегал става стартов клиент на L-39NG

Сенегал става стартов клиент на новия чешки учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Това съобщи производителят Aero Vodochody на 4 април 2018 г.

Меню