Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6

73 прочитания

Гърция планира да инвестира в модернизация на част от флота си от турбовитлови учебно-тренировъчни самолети T-6 Texan II, с цел превръщането им в ефективни платформи за оказване на непосредствена авиационна поддръжка, включително и борба с противникови БЛА. Това съобщава гръцкото авиационно издание Ptisi & Diastima.

По информация на изданието, научните институти на гръцкото МО вече работели по модернизационна програма за част от гръцките T-6A, като основната задача е превръщането им е ефективна платформа за непосредствена авиационна поддръжка и борба с малоскоростни летящи цели. С това се цели разтоварване на многоцелевите изтребители F-16C/D от част от тези задачи, както и запълването на празнината след свалянето от въоръжение на изтребителите-бомбардировачи A-7H.

Ptisi & Diastima пише, че гръцките T-6 са купувани с подобна задача на ум и 20 от купените 45 машини са от версията NTA, при която има шест точки за окачване на боен товар под крилото, а самият самолет може да използва картечни контейнери, НУРС и неуправляеми бомби. Гръцките T-6A NTA, обаче се използват слабо по това предназначение и летят основно в ролята им на учебни машини.

Изданието съобщава, че сега на тези самолети се гледа по друг начин, особено на фона на огромното напрежение с Турция и масовото използване на безпилотни апарати от турските въоръжени сили. В случай на конфликт се планира въоръжените T-6 да оперират от полеви площадки на островите в Егейско море.

Не се съобщава каква ще е модернизацията през която ще преминат гръцките T-6 NTA (оборудването им е доста базово), но най-вероятно ще се касае за подобряване на авиониката, добавяне на прицелни системи и обогатяване на арсенала.

Свързани теми

Предишна публикация
Близкоизточните маркетингови неволи на F-35 продължават
Следваща публикация
САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българското участие на Бурже

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…
Меню