Генерал-майор Димитър Петров пое командването на ВВС

604 прочитания

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе днес, 12 октомври 2020 г., в Министерството на отбраната. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков – досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната.

„Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет – придобиването на F-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната“, това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.

Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран.

„До въвеждането в експлоатация на новите F-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.

Генерал-майор Димитър Петров е роден на 26 юли 1966 г. в Тополовград. През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2013 г. – Генерал-щабна академия в Китай. На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през май 2018 г.
Генерал Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42MU, L-29, L-39, МиГ-21ПФМ, МиГ-21бис и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Петров: Трябва внимателна преценка за следващите осем F-16
Следваща публикация
C-27J евакуираха тежко ранени от Ямбол
604 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Меню