САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия

66 прочитания

Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за евентуалния експорт на изтребители F-35A и F/A-18E/F Super Hornet, както и самолети за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler за Финландия.

Двете уведомления са доста различни. При това за F-35A се касае за 64 броя, докато това за Super Hornet и Growler, иде реч за доставка на 50 едноместни F/A-18E, осем двуместни F/A-18F и 14 самолета за РЕБ и електронна атака Growler. Оттук идва (до някъде) и разликата в приблизителната стойност на евентуалната сделка. За F-35 тя е $12,5 млрд., а за Super Hornet и Growler – 14,7 млрд.

Практически и двете потенциални сделки съдържат един и същ (и доста сериозен) оръжеен пакет. Става дума за 500 от малокалибрения боеприпас GBU-53/B Small Diameter Bomb II (SDB II), 150 броя ракети „въздух – въздух” за близък брой AIM-9X Block II, 160 броя планиращи боеприпаси AGM-154C-1 Joint Stand Off Weapons (JSOW), 200 броя от крилатата ракета AGM-158B-2B Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range All Up Rounds (JASSM ER AUR), голям брой неуправляеми бомби и китове за преработката им в управляеми боеприпаси.

Прави впечатление, че в пакета за F-35 са заложени само два резервни двигателя, докато при този за Super Hornet и Growler резервните мотори са 22 броя. При Super Hornet е заложена и доставката на общо 64 целеуказващи контейнера от два типа – Sniper ATP и AN/ASQ-228. Отделно се заявяват и осем контейнера за РЕБ Next Generation Jammer Mid-Band (NGJ-MB) предназначени за Growler.

Финландия в момента провежда програмата HX, което цели избор на нов многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните F/A-18C/D Hornet (около 60 броя). С бюджет от €10 млрд. страната иска да придобие не само 64 броя нови изтребители, но и цялата необходима инфраструктура към тях, плюс да се поемат различни допълнителни разходи по програмата.

През август обаче Лаури Пуранен, бивш командир на финландските ВВС и настоящ директор на програмата HX, заяви че всички предварителни оферти са значително над бюджета от €10 млрд. Това може да доведе до орязване на бройката поръчани самолети или други съкращения.

Очаква се финландското правителство да публикува исканията за последни и най-добри оферти до петимата кандидати (F-35, Super Hornet, Gripen E, Eurofighter и Rafale) в края на тази или началото на следващата година. Финалното решение за избор на победител трябва да бъде взето в рамките на 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6
Следваща публикация
Люксембург получи единствения си A400M Atlas
66 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

ВВС на САЩ използвахa за първи път в реални бойни условия F-35A

ВВС на САЩ са използвали за първи път в реални бойни условия своите F-35A. От Пентагона съобщиха вчера, 30 април 2019 г., че два изтребителя от този тип са нанесли удари по тунели и складове за оръжие на „Ислямска държава” на територията на Ирак.

Меню