САЩ одобриха експорта на F-35 и Super Hornet за Финландия

70 прочитания

Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за евентуалния експорт на изтребители F-35A и F/A-18E/F Super Hornet, както и самолети за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler за Финландия.

Двете уведомления са доста различни. При това за F-35A се касае за 64 броя, докато това за Super Hornet и Growler, иде реч за доставка на 50 едноместни F/A-18E, осем двуместни F/A-18F и 14 самолета за РЕБ и електронна атака Growler. Оттук идва (до някъде) и разликата в приблизителната стойност на евентуалната сделка. За F-35 тя е $12,5 млрд., а за Super Hornet и Growler – 14,7 млрд.

Практически и двете потенциални сделки съдържат един и същ (и доста сериозен) оръжеен пакет. Става дума за 500 от малокалибрения боеприпас GBU-53/B Small Diameter Bomb II (SDB II), 150 броя ракети „въздух – въздух” за близък брой AIM-9X Block II, 160 броя планиращи боеприпаси AGM-154C-1 Joint Stand Off Weapons (JSOW), 200 броя от крилатата ракета AGM-158B-2B Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range All Up Rounds (JASSM ER AUR), голям брой неуправляеми бомби и китове за преработката им в управляеми боеприпаси.

Прави впечатление, че в пакета за F-35 са заложени само два резервни двигателя, докато при този за Super Hornet и Growler резервните мотори са 22 броя. При Super Hornet е заложена и доставката на общо 64 целеуказващи контейнера от два типа – Sniper ATP и AN/ASQ-228. Отделно се заявяват и осем контейнера за РЕБ Next Generation Jammer Mid-Band (NGJ-MB) предназначени за Growler.

Финландия в момента провежда програмата HX, което цели избор на нов многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните F/A-18C/D Hornet (около 60 броя). С бюджет от €10 млрд. страната иска да придобие не само 64 броя нови изтребители, но и цялата необходима инфраструктура към тях, плюс да се поемат различни допълнителни разходи по програмата.

През август обаче Лаури Пуранен, бивш командир на финландските ВВС и настоящ директор на програмата HX, заяви че всички предварителни оферти са значително над бюджета от €10 млрд. Това може да доведе до орязване на бройката поръчани самолети или други съкращения.

Очаква се финландското правителство да публикува исканията за последни и най-добри оферти до петимата кандидати (F-35, Super Hornet, Gripen E, Eurofighter и Rafale) в края на тази или началото на следващата година. Финалното решение за избор на победител трябва да бъде взето в рамките на 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6
Следваща публикация
Люксембург получи единствения си A400M Atlas
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…
Меню