Близкоизточните маркетингови неволи на F-35 продължават

42 прочитания

Израел декларира, че ще се съпротивлява срещу продажбата на F-35 на Катар, а сенатори от Конгреса на САЩ поставиха под въпрос продажбата на типа за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Министърът на разузнаването на Израел Ели Коен е заявил за Reuters, че страната му е против продажбата на F-35 на Катар и че ще има съпротива на това намерение. Коен, обаче не е влязъл в детайли за каква съпротива ще става въпрос.

Новината, че Катар е поискал официално да купи неназовано количество F-35 се появи през миналата седмица. Засега няма официални коментари от САЩ и не е ясно дали страната е дала знак на катарците, че продажбата на F-35 е възможна или това е изцяло тяхна инициатива.

Катар се спряга, като близка страна с Иран и поддържа връзки с множество ислямистки терористични групировки, включително и Хамас. Отделно, Катар и Саудитска арабия са в почти открит конфликт вече трета година. Всичко това, не допринася за евентуалната продажба на изтребителя от пето поколение.

В същото време, двама влиятелни конгресмени демократи – Джак Рийд и Боб Мендез са изпратили запитване до администрацията на президента Тръмп за детайли по отношение на потенциалната сделка за F-35 с ОАЕ.

Двамата конгресмени повдигат въпроса за това, как продажбата на модерния изтребител ще спомогне за осигуряването на националната сигурност на САЩ и Израел. Те изразяват мнение, че продажбата не е добра за Америка и нейните интереси в региона.

Конгресът на САЩ се уведомява за всяка голяма експортна сделка, която се подготвя. Той има правото да спира сделките, ако достатъчно членове на Конгреса се противопоставят. В същото време има индикации, че администрацията на Тръмп ще пита да финализира сделката с ОАЕ във възможно най-кратки срокове, за да може емирствата да получат изтребителя, дори и Тръмп да загуби изборите през ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Два Ми-17 се сблъскаха в Афганистан
Следваща публикация
Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Меню