Близкоизточните маркетингови неволи на F-35 продължават

40 прочитания

Израел декларира, че ще се съпротивлява срещу продажбата на F-35 на Катар, а сенатори от Конгреса на САЩ поставиха под въпрос продажбата на типа за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Министърът на разузнаването на Израел Ели Коен е заявил за Reuters, че страната му е против продажбата на F-35 на Катар и че ще има съпротива на това намерение. Коен, обаче не е влязъл в детайли за каква съпротива ще става въпрос.

Новината, че Катар е поискал официално да купи неназовано количество F-35 се появи през миналата седмица. Засега няма официални коментари от САЩ и не е ясно дали страната е дала знак на катарците, че продажбата на F-35 е възможна или това е изцяло тяхна инициатива.

Катар се спряга, като близка страна с Иран и поддържа връзки с множество ислямистки терористични групировки, включително и Хамас. Отделно, Катар и Саудитска арабия са в почти открит конфликт вече трета година. Всичко това, не допринася за евентуалната продажба на изтребителя от пето поколение.

В същото време, двама влиятелни конгресмени демократи – Джак Рийд и Боб Мендез са изпратили запитване до администрацията на президента Тръмп за детайли по отношение на потенциалната сделка за F-35 с ОАЕ.

Двамата конгресмени повдигат въпроса за това, как продажбата на модерния изтребител ще спомогне за осигуряването на националната сигурност на САЩ и Израел. Те изразяват мнение, че продажбата не е добра за Америка и нейните интереси в региона.

Конгресът на САЩ се уведомява за всяка голяма експортна сделка, която се подготвя. Той има правото да спира сделките, ако достатъчно членове на Конгреса се противопоставят. В същото време има индикации, че администрацията на Тръмп ще пита да финализира сделката с ОАЕ във възможно най-кратки срокове, за да може емирствата да получат изтребителя, дори и Тръмп да загуби изборите през ноември.

Свързани теми

Предишна публикация
Два Ми-17 се сблъскаха в Афганистан
Следваща публикация
Гърция ще контрира масовото използване на БЛА с въоръжени T-6
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

УКРИНМАШ обжалва спирането на процедурата за удължаване на КСА-2

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е подала жалба в Комисията за защита ан конкуренцията (КСА) срещу спирането на процедурата за удължаване на ресурса на КСА-2. Това се чете от съобщение на сайта на КЗК.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Меню