Каракачанов защити командира на ВВС от нападките

69 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов защити новия командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров от нападките по негов адрес, заради внушения, че той е против покупката на още F-16. Това стана днес, 14 октомври 2020 г. пред репортери във Варна.

„Някой изкуствено създава спорове. Такива спорове няма. Командирът на ВВС до миналата седмица бе командир на авиобаза Граф Игнатиево и е един от най-добрите ни летци-изтребители. Офицер с знания и интелект”, заяви Каракачанов на въпрос за позицията на генерал Петров, че трябва да се внимава при покупката на още F-16.

Военният министър, който бе на церемония във Варна по вдигане на флаговете на новите минни ловци за ВМС, каза, че сме били свидетели на „абсолютни и откровени спекулации” по отношение на изказването на генерала, което според него било плод на недобросъвестни медии.

„Какво казва той? Ако дойдат не осем, а 16 броя F-16, то ние няма да имаме обучен състав за тях, няма да имаме хангари, няма да имаме инфраструктура. Защо? Защото всичките финансови разчети и всички отпуснати средства са разчетени за осем самолета. И за тези допълнителните самолети няма да имаме екипажи, няма да имаме хангари и други. И може да се стигне до там, което бяхме виждали при самолетите Spartan и вертолетите Cougar – те да стоят на земята”, каза още Каракачанов.

В понеделник, 12 октомври 2020 г., генерал Петров даде интервю за БНР, в което той заяви, че по въпроса с покупката на допълнителни F-16 трябва да се подхожда внимателно, тъй като има неотговорени въпроси по отношение на инфраструктура и обучение на личен състав.

Истерията около изказването му, обаче не дойде от медии, а от т.нар. „Атлантически съвет на България”, от където призоваха генерал Петров да подаде оставка, защото според тях той е саботирал покупката на още F-16. Струва си да се отбележи, че в управителния съвет на въпросната организация влиза евродепутата Александър Йорданов, а през 2018 г. оттам водеха истерична кампания в подкрепа на покупката на F-16.

Каракачанов заяви още, че информацията, която е искана от САЩ за евентуалните цени и срокове за придобиване на още F-16 е с цел ускоряване на едни бъдещи процеси на покупка, като той назова годината 2024, след получаването на сега поръчаните осем изтребителя.

„Добре е сега да се договорят цените и сроковете на доставка за да са ясни”, казва Каракачанов.

Такова договаряне, обаче няма как да има без много скорошно сключване на договор и стартирания на плащания по сделката. Нещо, което както Каракачанов, така и председателя на комисията по отбрана в парламента Константин Попов, заявиха, че няма да се случи сега.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартираха полетите с ремонтираните и модернизирани Су-25
Следваща публикация
Летателно-тактическо учение проведе 16-та траг Враждебна
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Цветанов: За изтребителя ползвахме експертизата на Константин Попов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че при избора на нов боен самолет е използвана експертизата на бившия командир на ВВС Константин Попов, който в момента е депутат от същата партия. Това Цветанов каза днес, 21 януари 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Меню