40 млн. лева иска да вложи МО в поддръжката на самолетите Pilatus

88 прочитания

40 млн. без ДДС смята да вложи Министерство на отбраната за поддръжка на самолетите Pilatus в рамките на период от седем години. Това става ясно от обществена поръчка пусната от военното ведомство.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка е била публикувана на 14 септември 2020 г., а крайният срок за подаване на оферти е 29 ноември 2020 г. Предмет на поръчката е сключването на рамково споразумение за осигуряване на интегрираната логистична поддръжка за самолетите PC-9M и PC-12/45.

Поддръжката включва доставка на оборудване, автоматизирани системи за обучение, консумативи, резервни части, инструменти, извършване на планове и не планови прегледи, доставка на техническа документация, изпълнение на доработки и предоставяне на оборудване за временно ползване.

Изисква се гаранция при ремонти и доставка на ново оборудване от 100 часа или 12 месеца (което настъпи първо). От изпълнителя се иска в последните пет години да е извършил поне един ремонт на самолет Pilatus, но реално поръчката може да се изпълни само от оригиналния производител, швейцарската компания Pilatus.

Тъй, като и в момента има действащо рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолетите PC-9 и PC-12, споразумението по новата процедура ще се подпише след неговото изтичане (май 2021 г.) или в случай на неговото предсрочно прекратяване (което става по взаимно съгласие).

Българските ВВС експлоатират шест броя от учебно-тренировъчните турбовитлови PC-9M и единичен турбовитлов PC-12/45, използван основно за учебни и спомагателни задачи.

Сега действащото рамково споразумение е подписано през май 2014 г. и е със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкове (36,5 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Ако офертата за F-16 е зашеметяваща, ще действаме
Следваща публикация
Сухопътни войски за първи път използваха БЛА заедно с артилерията си
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Договорът за Су-25 може да се забави

Изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 може да се забави. Това съобщава БГНЕС.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Меню