Bell стартира строежа на прототипа на модела 360 Invictus

61 прочитания

Американският вертолетостроител Bell ще започне строителството на първия прототип на своя разузнавателно-ударен вертолет Bell 360 Invictus през следващата седмица. Това съобщава FlightGlobal.

Фюзелажът на вертолета ще бъде сглобен в завода на компанията в Амарило, Тексас. Прототипът ще участва в конкурса за избор на нов разузнавателно-ударен (скаут) вертолет за армейската авиация на САЩ в рамките на програмата FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).

Програмата FARA бе стартирана през 2018 г., като целта ѝ е намиране на заместник на OH-58D Kiowa Warrior. Вертолетът бе пенсиониран през 2017 г. и неговата роля в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64 Apache и безпилотните апарати MQ-1C Gray Eagle. Армейската авиация на САЩ, обаче не е доволна от това решение и иска създаването на изцяло нов вертолет скаут.

Целта на програмата FARA e тази машина да се проектира, построи, изпита и да се приеме на въоръжение преди 2028 г. Вертолетът трябва да има висока крайсерска скорост (330 km/h) и да е относително компактен с диаметър на носещия винт под 12,2 m.

Bell 360 Invictus е базиран на цивилния модел 525 Relentless, като носещият винт е преработен за да се вмести в изискваните габарити. Машината има спомагателна силова установка и крило, които ще ѝ помагат да достига високи скорости. Екипажът е двуместен, а въоръжението се носи във вътрешни отсеци, най-вече с цел повишаване на скоростта.

Invictus ще се изправи срещу Raider X на Sikorsky. Тази машина има тикащ винт за достигане на високи скорости.

Предложенията на Bell и Sikorsky бяха избрани през март 2020 г. в съревнование с Boeing, Karem Aircraft и AVX Aircraft Co. Компаниите получиха финансиране за създаване на реални прототипи, с които ще се извършат сравнителни изпитания. Преди това, през април 2019 г. въпросните пет компании бяха избрани сред общо осем за финансиране разработката на проект.

Армията на САЩ планира да избере победителя към средата на 2024 г.

За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.

Свързани теми

Предишна публикация
Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD
Следваща публикация
Два Ми-17 се сблъскаха в Афганистан
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът търси 150 вертолета Bell

Пентагонът има намерение да купи до 150 вертолета построени от Bell Helicopter, които ще са предназначени за американски правителствени агенции и експорт. Това съобщава IHS Jane’s.

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню