Сухопътни войски за първи път използваха БЛА заедно с артилерията си

525 прочитания

За първи път в България бе отработено взаимодействие между артилерия и безпилотен апарат. Това съобщиха днес, 15 октомври 2020 г. от Сухопътни войски.

„Разузнавателен модул от секция „Безпилотни летателни системи” от Съвместното командване на специалните операции демонстрира пред гостите възможностите на безпилотно летателно средство (БЛС) – Аеросонда, която е разработена за извършване на въздушно разузнаване, наблюдение, добиване на информация по наземни и движещи се цели. Системата може да се използва и като средство за водене на разузнаване на целите на артилерията, след известни подобрения”, съобщават от СВ.

В момента се провежда полевото лагерно обучение на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен.

„Това е иновативна система, въведена съвсем наскоро в Българската армия, която успешно може да се използва за изпълнение на съвместни задачи с видовете въоръжени сили, в това число и артилерията” – отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната.

Апаратът, за който се говори е Textron Aerosonde Mk 4.7, който се използва от Съвместното командване на специалните операции от началото на 2019 г. Няколко апарати от този тип бяха дадени под форма на военна помощ от САЩ. Това е първото му използване в рамките на Сухопътни войски, като апаратът е използван основно за наблюдение и оценка на попаденията.

Подполковник Красимир Ташев, заместник-командир на 4-ти артилерийски полк е казал, че безпилотната система е много интересна и много добра, като до сега не е работено с нея.

Aerosonde Mk 4.7 има максимална излетна маса от 36,4 kg, продължителност на полета от 14 часа и максимална далечина, на която може да бъде управляван от 140 km. Има оптико-електронна система за наблюдение. Изстрелва се с катапулт и се приземява в мрежа.

Свързани теми

Предишна публикация
40 млн. лева иска да вложи МО в поддръжката на самолетите Pilatus
Следваща публикация
Стартираха полетите с ремонтираните и модернизирани Су-25
525 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа нов нискозабележим БЛА

В рамките на авиационното изложение в Джухай, които се провежда в момента, бе показан за първи път пълномащабен макет на нов нискозабележим безпилотен летателен апарат (БЛА) изпълнен по схемата „летящо крило”.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню