Заместник-министър Запрянов: Няма да купуваме утре още изтребители

50 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че покупката на следващите осем изтребители F-16 няма да се случи „утре” и че настоящото правителство няма да предприема стъпки в тази посока. Това каза той днес, 18 октомври 2020 г. в интервю за БНР.

„Имаше атаки, че видите ли, още утре ще се купуват самолети и вече парите са изтеглени. Няма такова нещо”, категоричен бе Запрянов.

Той уточни, че има решение на Народното събрание за покупка на общо 16 многоцелеви изтребители, но за вторите осем самолета трябва да се пише отделен инвестиционен проект и той да бъде одобрен от Парламента.

„Ние пратихме писмо за цени и наличности. Това не значи, че влизаме в преговори. За да преговаряме, трябва да пуснем т.нар. „LOR”. Това сега не е питане за доставка, а питане за наличности и цени. Съгласно американските правила, ние трябва да изпратим официално писмо-заявка за придобиване, след което те да ни изпратят отговор. Такова писмо-заявка, няма да бъде изпратено, според мен, в мандата на това правителство. Няма как да бъде изпратено, защото ние трябва да минем през парламента, да заявим средствата, парламента да ги одобри и да ни даде мандат да преговаряме”, каза заместник-министърът на отбраната.

Думите му носят допълнителни уточнения. Съобразно действащите в момента процедури за експорт на отбранителна техника (FMS) има три вида LOR (Letter of Request – писмо за запитване) – „LOR for Price and Availability (P&A)”, „LOR for a Letter of Offer and Acceptance (LOA)” и „LOR for a change to an already existing LOA”. От думите на Запрянов става ясно, че е изпратен първия тип – писмо за запитване за цени и наличности. Запрянов има предвид, че няма да се праща LOA – писмо, с което се иска обвързваща оферта.

Заместник-министърът на отбраната бе запитван за определението на министър Каракачанов за „зашеметяващо добрата оферта”, която ще накара правителството да действа веднага по въпроса с преговорите за следващите осем F-16.

„Lockheed Martin предлага, ако искаме да ускори доставката след 2024 г., България да води преговори в тази посока. Това е защото ще има едно пренастройване на производствената линия, тъй като самолетите за Словакия и България са по-специфичен модел, от тези за следващите клиенти. Ако бъдат доставени осем самолета в 24-та и 25-та година и ги плащаме до 2032 г. това наистина би било зашеметяваща сделка”, отговори Запрянов.

Той бе попитан за цената на следващите осем самолета, но отказа да „спекулира” по темата, освен, че не очаква тя да е по-висока.

Запрянов бе помолен да коментира опасенията на новия командир на ВВС, относно скоростната покупка на още осем F-16 и някои реакции по темата.

„Явно някои не разбраха какво казва командира на ВВС. Аз съм съгласен с него. Ние имаме три задачи преди да приемем осемте самолета. Първата задача е да изградим инфраструктурата и правителството подхожда много сериозно. Тази година са осигурени 100 млн., в бюджета за догодина са заложени още 100 млн. и се надявам следващите правителства да заложат още 100 млн. Тоест, 300 млн. лева ще бъдат инвестирани за инфраструктура. Но дори и сега да ги дадем накуп, технологичните срокове за проектиране и изграждане на инфраструктурата изискват време и строителството не е от днес, за утре. Съображението за възможността за изграждане на инфраструктурата са основателни”, отговори Атанас Запрянов.

Той каза, че инфраструктурата не е единствената тема за опасение и посочи, че трябва да се мисли за летателния и технически състав, така че хем да има хора за обучение в САЩ, хем да има хора, които да поддържат летателната дейност у нас със съществуващите типове.

„Не е само влагането в Граф Игнатиево. За да започнем да инвестираме в Граф Игнатиево, трябва да преместим носенето на „ер полисинг” в Крумово. И там трябва да се извършват строителни неща, за да може МиГ-29 да оперира и носи дежурство”, каза още заместник-министъра на отбраната.

„Приключихме с Прегледа на отбраната. Една негова част е именно прегледа на модернизацията на въоръжените сили и създаването на нови отбранителни способности. Военното ръководство иска 188 способности или да бъдат модернизирани или развити. От тях, в следващите 10 години ще има пари за 38 способности. Една от тези способности е проекта за нов изтребител и доставката на още осем”, сподели Запрянов.

Той намекна, че заради сериозния спад на БВП, парите за отбрана догодина може да са по-малко, дори и ако, като процент разходи за отбрана да се повишат. Ще има нужда от нов преглед на приоритетите, а след 2024 г. или трябва да се увеличава процента от военни разходи (за тогава правителството е обещало достигане на 2% от БВП) или да се намаляват приоритетните способности.

С днешното интервю на заместник-министъра на отбраната (който е от квотата на ГЕРБ), лъкатушните обяснения по въпроса за следващите осем F-16 продължават. Само преди два дни министър Каракачанов каза, че ако има „зашеметяваща” оферта има и готовност за бързи преговори, докато днес Запрянов е доста по обран по темата и казва, че според него това няма как да се случи в мандата на това правителство.

Това, което се чака по въпроса е изказване на премиера Борисов, а то може да стане факт съвсем скоро.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС с демонстрация в Пловдив на 19 октомври
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Има размисли във ВВС за F-35
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Президентът Радев: Конкурсът за изтребител е опорочен и е удар по България

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че конкурсът за избор на нов боен самолет за ВВС е опорочен и в резултат не което е нанесен сериозен удар по България. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. пред журналисти.

Меню