Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет

231 прочитания

Airbus показа проект за свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет, който ще бъде предложен на испанските ВВС, но за който компанията се надява да намери широк пазар. Това съобщава Defense News.

Машината, която е известна, като AFJT (Airbus Future Jet Trainer), се предлага на Испания за замяна на флота ѝ от F-5 (използван за напреднало и преходно към изтребител обучение) и учебния C-101 Aviojet. Новият самолет трябва да започне да се оперира към 2027 – 2028 г., но разработката му се води вече няколко години.

Airbus гледа на AFJT, най-вече като платформа за напреднало и преходно към изтребител обучение, но има достатъчно потенциал в конструкцията, тя да се превърне в лека бойна платформа, както и агресорски самолет. Ако Испания избере самолета, първият му полет може да стане факт през 2025 г.

От Airbus са заявили за Defense News, че AFJT се проектира с идеята да има високи летателни характеристики, сравними с тези на високоманеврен изтребител, като Eurofighter. Освен това учебният самолет ще отговаря и на изискванията за обучение на пилоти, които ще летят на бойни самолети от следващо поколение.

Макар и самолетът да се проектира с внимание към испанските изисквания, според Airbus, той лесно може да се нагоди към изискванията и на други европейски страни. Сред потенциалните оператори се посочват Франция и Финландия. Компанията очаква пазар в размер на 500 до 800 учебни самолети от висок клас. Испания се очаква да заяви около 50 такива машини.

Испания, засега, не е отделила бюджет за избор на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение, но от Airbus очакват това да се случи в края на тази или началото на следващата година.

AFJT ще бъде двудвигателен и свръхзвуков, но други негови технически характеристики не се съобщават.

Показаните концептуални рисунки на AFJT, носят известна прилика с разработвания през 90-те години на миналия век учебно-тренировъчен самолет от висок клас EADS MAKO. Самолетът трябваше да бъде използван и като лек изтребител, но не успя да намери клиенти и програмата бе спряна в началото на новия век.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета
Следваща публикация
Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD
231 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…

Boeing вижда пазар за 2600 броя T-X

Boeing вижда пазар за 2600 броя от новия си самолет T-X, не само в ролята му на учебна машина, но и като боен самолет. Това съобщава Air Force Magazine.

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…
Меню