Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет

235 прочитания

Airbus показа проект за свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет, който ще бъде предложен на испанските ВВС, но за който компанията се надява да намери широк пазар. Това съобщава Defense News.

Машината, която е известна, като AFJT (Airbus Future Jet Trainer), се предлага на Испания за замяна на флота ѝ от F-5 (използван за напреднало и преходно към изтребител обучение) и учебния C-101 Aviojet. Новият самолет трябва да започне да се оперира към 2027 – 2028 г., но разработката му се води вече няколко години.

Airbus гледа на AFJT, най-вече като платформа за напреднало и преходно към изтребител обучение, но има достатъчно потенциал в конструкцията, тя да се превърне в лека бойна платформа, както и агресорски самолет. Ако Испания избере самолета, първият му полет може да стане факт през 2025 г.

От Airbus са заявили за Defense News, че AFJT се проектира с идеята да има високи летателни характеристики, сравними с тези на високоманеврен изтребител, като Eurofighter. Освен това учебният самолет ще отговаря и на изискванията за обучение на пилоти, които ще летят на бойни самолети от следващо поколение.

Макар и самолетът да се проектира с внимание към испанските изисквания, според Airbus, той лесно може да се нагоди към изискванията и на други европейски страни. Сред потенциалните оператори се посочват Франция и Финландия. Компанията очаква пазар в размер на 500 до 800 учебни самолети от висок клас. Испания се очаква да заяви около 50 такива машини.

Испания, засега, не е отделила бюджет за избор на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение, но от Airbus очакват това да се случи в края на тази или началото на следващата година.

AFJT ще бъде двудвигателен и свръхзвуков, но други негови технически характеристики не се съобщават.

Показаните концептуални рисунки на AFJT, носят известна прилика с разработвания през 90-те години на миналия век учебно-тренировъчен самолет от висок клас EADS MAKO. Самолетът трябваше да бъде използван и като лек изтребител, но не успя да намери клиенти и програмата бе спряна в началото на новия век.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета
Следваща публикация
Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новата генерация за стари клиенти

Когато на 12 октомври 2018 г. чешката самолетостроителна компания Aero Vodochody (“Аеро Водоходи“) представи най-новият си продукт – учебно-тренировъчният самолет L-39NG – малко специалисти вероятно са обърнали внимание на появата на първият представител на една изцяло нова категория машини, заемащи нова ниша.

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…
Меню