Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета

96 прочитания

В интернет се появи кратко видео, на което се вижда китайски бомбардировач H-6N, който носи под фюзелажа си неизвестна ракета със значителни габарити.

Видеото се появи на 17 октомври в китайския интернет. То е с дължина от едва 8 секунди и показва бомбардировача на глисадата за кацане, докато прелита над път със свободен достъп.

За H-6N, който е най-модерната версия на китайското развитие на Ту-16, отдаван се подозираше, че е създаден основно да носи ново поколение далекобойни ракети, а появилото се видео сякаш потвърждава тази теория.

H-6N бе показан за първи път на военния парад в Пекин, провел се на 1 октомври 2019 г. Основните разлики между H-6N и предишната масова версия H-6K са наличието на щанга за дозареждане във въздуха, леко удължаване на носовата час и оптимизация на корема, която позволява носенето на балистичната ракета с въздушен старт DF-21D. Очакваше се, че самолетът ще носи и хиперзвуковата ракета DF-17.

Ракетата, която се носи на видеото, обаче не изглежда да е DF-21D, тъй като тя е по-къса и с по-голям диаметър. Ако се приеме това за вярно, то вероятно е била заснета нова и неизвестна ракета.

В последния си доклад за военната мощ на Китай, Пентагона отбелязва, че H-6N има възможност да носи балистични ракети с въздушен старт, които вероятно са с ядрена бойна глава. В допълнение на това, H-6N има възможност да дозарежда във въздуха, което му дава много по-голям оперативен радиус.

H-6N тепърва влиза на въоръжение и вероятно е произведен в малки количества. Няма сериозни индикации, че възможността му да носи ядрени балистични ракети с въздушен старт е достигнала оперативна готовност.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания получи оферта за още 20 Eurofighter
Следваща публикация
Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Показаха първия B-21

Първият прототип на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider бе тържествено показан на церемония в…

AG600 започна полети от море

Китайската летяща амфибия AG600 е започнала полети от море. Събитието е станало вчера, 26 юли…

ОАЕ купува китайски УТС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха…

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

Меню