Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD

1K прочитания

Американската компания FLIR Systems е пионер в термовизионните технологии за авиационно използване в защита на закона, разработвайки първите системи за наблюдение с въздушно базиране още в края на 70-те години на миналия век. Днес в света се използват над 5000 системи за наблюдение, производство на FLIR, за мисии в защита на закона, както и търсене и спасяване. Това е повече от общия брой на системите на всички други производители. Защитавайки нашите общност, операторите на борда на хеликоптерите и самолетите, са от жизнено значение при изпълнение на модерните мисии за защита на реда и законността.

Задължителен обзор при всяка мисия
Операторите, участващи в мисии за защита на закона и търсене и спасяване трябва да очакват неочакваното. Вдиганията по тревога на дежурните екипажи може да имат различни сценарии – и затова е много важно технологията на борда на летателния апарат да е надеждна и проверена на полето. Със системата Star SAFIRE 380-HD на борда на хеликоптера или самолета, въздушните оператори виждат и правят неща, на което екипите на земята не са способни. Серията от системи Star SAFIRE е най-успешната в класа на обзорните системи за всички времена и нейното използване е с особена важност при всяка мисия, на всяко място и по всяко време.

С изцяло цифрово изображение, със съчетаване на информация, получена от сензорите в електрооптичния диапазон (EO), цветния, инфрачервения диапазон (IR) и късовълновия инфрачервен диапазон (SWIR), системата предлага подобрени резултати с предаване на изцяло цифрова сигнал по канал за предаване на данните до наземна приемна станция. Системата има един-единствен линейно-заменим блок за лесно инсталиране и интегриране, като не се изискват допълнителни блокове за свързване с летателния апарат. С гъвкави опции за интегриране на множество платформи и доказани характеристики, системата Star SAFIRE 380-HD е оптималното решение за водене на въздушно разузнаване, наблюдение и патрулиране, както и изпълнение на мисии за търсене и спасяване.

Прецизно следене на целта
Star SAFIRE 380-HD има навигационна функция, определяща точните географски координати за бързо и сигурно целеуказване в полеви условия. Системата подпомага екипажите във въздуха да следят целта независимо от метеорологичните условия и сложността на ситуацията. Със термовизионния сензор, работещ в диапазона MWIR (опционално SWIR), опционална цветна телевизионна HD камера и камера за работа при ниски условия на осветеност, системата Star SAFIRE 380-HD е непълно екипирана да подпомага „очите в небето“ да проследяват цели на земята непрекъснато и устойчиво.

Системата има вградено устройство IMU/GPS (инерциален измервателен блок/приемник за спътникова навигация), с които се определя местоположението на избраната цел (locating) или може да се насочват сензорите в точка със зададени координати на целта (geo-pointing). Има и възможност за интерфейс с навигационната система и радара, както и режим за индикация на движещи се цели. Така Star SAFIRE 380-HD притежава всички способности и функции, които са нужни на екипажите във въздуха за изпълнение на техните мисии – гранична охрана и наблюдение, обществена сигурност, борба с наркотрафика или други сценарии.

Откриване, разпознаване, идентифициране
В жегата на момента, когато обстановката във въздуха или на земята се променя бързо и без предупреждение, въздушните части се нуждаят от надеждно и доказано откриване, разпознаване и идентифициране. Това е особено важно при мисиите, където се изисква сътрудничеството между различни агенции за вътрешна сигурност или при международни мисии. FLIR Systems има световен опит за високи оптически характеристики и характеристики на камерите. Това прави системата Star SAFIRE 380-HD важен инструмент за откриване, разпознаване и позитивно идентифициране на цели с висока точност на големи разстояния – възможностите, които не са по силите на системите без HD-характеристики.

При тези мисии екипажите във въздуха могат да останат скрити, като летят на безопасно разстояние от целта и я наблюдават във формат HD в широко и тясно поле на обзор, в диапазона от 400 до 0,350 за термовизионната камера. Системата има и възможност за 120х увеличение на изображението – за увеличена далечина на откриване и е снабдена с лазерни устройства за скрито осветяване и указване на целта, както и определяне на дистанцията до нея, и нейното точно местоположение.

MERLIN – магията отвътре
Информационното претоварване е един неприятен страничен ефект, възникващ при използването на набор от камери, даващи изображение в HD формат. Подобно изображение, което пресъздава с големи детайли получаваната от сензора картина, може да увеличи работното натоварване на оператора, принуждавайки го да следи, възприема и борави с много повече информация, отколкото при системите с ниски характеристики и стандартен формат на видеоизображението.

Когато работят с инфрачервените сензори, операторите са изправени пред задачата да проследяват голям обем информация, която се променя всяка секунда и трябва да се наблюдават внимателно, за да се забележат и опознаят потенциалните цели. Това води до както умствена, така и физическа умора, намалявайки работните възможности на оператора при мисии, от които зависи човешки живот.

Технологията MERLIN облекчава работното натоварване чрез анализирането на всеки кадър от видеоизображението в реално време, с подаване на визуално предупреждение към оператора при откриване на потенциални цели.

Базовата концепция на индикатора за подвижни цели (MTI) съществува от близо 20 години. Но технологията MERLIN не само използва MTI в системата Star SAFIRE 380-HD за обработка на HD-изображение от термовизионната и телевизионната камери, за първи път, а предоставя и няколко допълнителни възможности.

Защита на закона
Въздушните патрули предотвратяват престъпления, реагират на извънредни ситуации и поддържат реда и спокойствието. Когато обществото се надява на въздушните полицейски патрули да се намесят в сложна обстановка, професионалистите може да се опрат на системата FLIR да е техните очи в тъмнината. Престъпниците не могат да скрият своята топлина и затова системата Star SAFIRE 380-HD осигурява уникално изображение с HD разрешаваща способност, позволявайки на въздушните патрули да летя по-високо, по-безопасно и по-скрито.

Star SAFIRE 380-HD осигурява превъзходна стабилизация на изображението, характеристики за много голяма далечина на действие и истински метаданни, вградени в цифровото видеоизображение. Тя е работен кон на много въздушни отряди за защита на закона по целия свят, предлагайки технология, която не компрометира работните характеристики, без значение в колко са сложни условията във въздуха и на земята.

Търсене и спасяване
FLIR е доставчикът на обзорно-сензорни системи с термовизионни и телевизионни камери с най-високо доверие – както за търсене и спасяване, така и за участие в мисии за спасяване на човешки живот. Постоянната готовност на оборудването е от критично значение за успешния старт и завършване на мисиите за търсене и спасяване. Така например, екипажите от Бреговата охрана на Норвегия имат само броен минути да открият хора в беда по време на мисии за търсене и спасяване – това налага да се използват доказани технологии на борда на летателния апарат.

Гранична охрана
Екипите за гранична охрана срещат нарастващ брой проблеми при изпълнение на задачите си по защита на сухопътните и морски граници. FLIR оптимизира наличните персонални ресурси, чрез способността да разшири ефективността и обсега на операторите от въздуха. Star SAFIRE 380-HD осигурява надежден и военно-квалифициран. инструмент за операции във всякакви метеоусловия.

Отбрана и целеуказване
FLIR е водещ доставчик на лазерни компоненти с най-високо качество за приложения, изискващи висока мощност. Те поддържат кодирането на управляемо въоръжение на НАТО и САЩ. Нашите лазерни системи са доказани като точни и работещи с навигационна подсистема за надеждни характеристики при всеки полет. Не се изисква допълнителна външна поддръжка от страна на платформата, което намалява сложността на инсталирането, както и следполетното или полетното калибриране на системата.

Способности на световно ниво
Използването на HD компоненти на световно ниво в нашите термовизионни системи предоставят на потребителите повече пиксели на целта, което от своя страна води до повишена далечина на откриване и по-добри общи работни характеристики. Възможностите за производство на нашата оптика и специални покрития ни дават възможност да произвеждаме обективи с висока разрешаваща способност, отговарящи на стандартите на НАТО и Департамента по отбрана на САЩ.

Независимо от иновациите и подобрените работни характеристики, операторите, участващи в мисии по защита на закона и търсене и спасяване знаят, че има нещо още по-важно за тях: надеждността. Операторите знаят, че когато дойде сигнал за излитане по тревога, тяхното оборудване трябва да е работещо. Star SAFIRE 380-HD комбинира в себе си всичко това: иновация, работни характеристики и надеждност в една система за въздушни части за охрана на закона и търсене и спасяване по целия свят.

За повече информация посетете www.flir.com

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus показа свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет
Следваща публикация
Bell стартира строежа на прототипа на модела 360 Invictus
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Меню