Испания получи оферта за още 20 Eurofighter

96 прочитания

Испанското правителство е получило оферта за покупката на още 20 многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Машините трябва да заместят част от сега експлоатираните изтребители EF-18 Hornet. Това съобщиха от Eurofighter днес, 20 октомври 2020 г.

Офертата на концерна Eurofighter е в рамките на испанския проект Halcón. Според компанията, следват преговори с испанското правителство за уточняване на детайлите и договорът се очаква да бъде подписан през 2021 г.

Новите 20 бойни самолета ще са снабдени с новия AESA радар Captor-E Mk.1

Испанските ВВС са получили всички 72 броя от поръчаните в момента Eurofighter. Последната машина бе доставена в началото на годината. Испанските ВВС в момента са съставени от четири ескадрили Eurofighter и пет ескадрили от вариации на F/A-18A/B (на испанска служба е известен, като EF-18).

Въпросът със замяната на испанските Hornet стои от няколко години, а в края на 2018 г. испанското правителство заяви, че най-вероятно ще пристъпи към покупка на допълнителни Eurofighter и паралелно с това ще се включи в френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS.

20-те нови Eurofighter са предназначени да заменят най-старите испански Hornet. Mежду 1995 и 1998 г. са купени 24 употребявани F/A-18A/B от САЩ. Бившите американски изтребители трябва да се извеждат от въоръжение след 2020 г.

Освен това, Испания запазва своите Eurofighter от Tranche 1. 17-те изтребителя от този вариант преминават през модернизация, която ще ги изравни с машините от Tranche 2 и 3. Цялата работа по проекта ще приключи до 2023 г.

Въпросът с подмяната на останалите Hornet, остава, но в по-дългосрочен план, защото се планира те да бъдат изваждани от въоръжение между 2027 и 2035 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Морската пехота пенсионира AH-1W Super Cobra
Следваща публикация
Китайски бомбардировач бе забелязан с неизвестна голяма ракета
96 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Полша подписа за 32 изтребителя F-35

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) подписа днес, 31 януари 2020 г., договор за покупката на 32 изтребителя F-35A. Неговата стойност е $4,6 млрд.

Меню