Покупката на още F-16 бе обсъдена с помощник-държавния секретар на САЩ

70 прочитания
По време на посещението на помощник-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър е бил обсъден въпроса за придобиването на още осем изтребителя F-16. Това съобщиха от МО днес, 21 октомври 2020 г.

„Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с Купър.

Купър бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево, където в момента има изтребители F-16 от състава на ВВС на САЩ. Машините изпълняват „съвместен ер полисинг” до 30 октомври 2020 г.

„Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите F-16“, каза още Кларк Купър.

Заместник-министър Запрянов е отбелязал, че правителството е отпуснало 300 млн. за инфраструктура за придобитите F-16

„Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на F-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов.

Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната.

„Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в F-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър.

Визитата му в авиобаза Граф Игнатиево бе в на дена за високопоставени гости, в рамките на съвместното изпълнение на задачата по съвместен ер полисинг. Тя започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г.

Вчера имаше съобщения, че премиерът Бойко Борисов ще посети авиобаза Граф Игнатиево днес, явно в рамките на въпросния ден за високопоставени гости, но няма информация той да е бил официално там.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек ръст на военния бюджет и пари за покупка на още F-16 през 2023 г.
Следваща публикация
ВВС с демонстрация в Пловдив на 19 октомври
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Николай Ненчев е твърдо за F-16

Бившият министър на отбраната от кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев твърдо подкрепя покупката на изтребители F-16 и иска скоростно снемане от въоръжение на наличните МиГ-29 и Су-25. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на четвъртото си заседание

На 7 септември 2017 г. Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет проведе своето четвърто заседание, на което изслуша бившия заместник-министър на отбраната Иван Иванов и анализ на методиките за оценка на офертите изготвени от експерта Венелин Георгиев.

Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

Меню