Покупката на още F-16 бе обсъдена с помощник-държавния секретар на САЩ

67 прочитания
По време на посещението на помощник-държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър е бил обсъден въпроса за придобиването на още осем изтребителя F-16. Това съобщиха от МО днес, 21 октомври 2020 г.

„Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с Купър.

Купър бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево, където в момента има изтребители F-16 от състава на ВВС на САЩ. Машините изпълняват „съвместен ер полисинг” до 30 октомври 2020 г.

„Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите F-16“, каза още Кларк Купър.

Заместник-министър Запрянов е отбелязал, че правителството е отпуснало 300 млн. за инфраструктура за придобитите F-16

„Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на F-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов.

Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната.

„Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в F-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър.

Визитата му в авиобаза Граф Игнатиево бе в на дена за високопоставени гости, в рамките на съвместното изпълнение на задачата по съвместен ер полисинг. Тя започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г.

Вчера имаше съобщения, че премиерът Бойко Борисов ще посети авиобаза Граф Игнатиево днес, явно в рамките на въпросния ден за високопоставени гости, но няма информация той да е бил официално там.

Свързани теми

Предишна публикация
Лек ръст на военния бюджет и пари за покупка на още F-16 през 2023 г.
Следваща публикация
ВВС с демонстрация в Пловдив на 19 октомври
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Меню