САЩ ни предоставят два изведени от въоръжение F-16 за учебни цели

335 прочитания

Два изведени от въоръжение изтребителя F-16 ще бъдат предоставени безвъзмездно на България с цел обучение. Това се казва в съобщение на посолството на САЩ у нас, което бе публикувано днес, 21 октомври 2020 г., в рамките на посещението на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър у нас (на снимката).

„Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”, се казва в съобщението.

Други детайли, засега не се дават.

По неофициална информация, с която АЕРО разполага, става въпрос за стари и извадени от въоръжение изтребители F-16, които в момента се намират на дългосрочно съхранение в САЩ. Много вероятно е да се касае за F-16A/B Block 15, големи количества от които, все още се съхраняват. Структурно новите Block 70 се различават слабо от тези модели, като разликите са основно в авиониката и оборудването за мисията. Машините ще се използват в качеството си на учебни (нелетящи) пособия, вероятно във ВВВУ „Георги Бенковски”, където в момента курсантите разполагат с учебни пособия от изведени от въоръжение самолети, като МиГ-23.

Трябва да се отбележи, че в рамките на програмата EDA (Excess Defense Articles), от държавата, която получава дарението може да се изиска да поеме част от разходите, като например за транспорт. Точните параметри на дарението предстои да се изяснят.

МО, което също информира за визитата на Купър у нас, не съобщи за споразумението за подарените два изведени от въоръжение F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна четвъртият ремонтиран Су-25
Следваща публикация
Лек ръст на военния бюджет и пари за покупка на още F-16 през 2023 г.
335 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев призова за „радиомълчание” по темата за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев призова официалните лица да запазят мълчание по темата за придобиването на нов боен самолет, докато не приключи работа комисията, която оценява офертите. Това каза той днес, 15 октомври 2018 г.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Меню