САЩ ни предоставят два изведени от въоръжение F-16 за учебни цели

335 прочитания

Два изведени от въоръжение изтребителя F-16 ще бъдат предоставени безвъзмездно на България с цел обучение. Това се казва в съобщение на посолството на САЩ у нас, което бе публикувано днес, 21 октомври 2020 г., в рамките на посещението на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър у нас (на снимката).

„Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”, се казва в съобщението.

Други детайли, засега не се дават.

По неофициална информация, с която АЕРО разполага, става въпрос за стари и извадени от въоръжение изтребители F-16, които в момента се намират на дългосрочно съхранение в САЩ. Много вероятно е да се касае за F-16A/B Block 15, големи количества от които, все още се съхраняват. Структурно новите Block 70 се различават слабо от тези модели, като разликите са основно в авиониката и оборудването за мисията. Машините ще се използват в качеството си на учебни (нелетящи) пособия, вероятно във ВВВУ „Георги Бенковски”, където в момента курсантите разполагат с учебни пособия от изведени от въоръжение самолети, като МиГ-23.

Трябва да се отбележи, че в рамките на програмата EDA (Excess Defense Articles), от държавата, която получава дарението може да се изиска да поеме част от разходите, като например за транспорт. Точните параметри на дарението предстои да се изяснят.

МО, което също информира за визитата на Купър у нас, не съобщи за споразумението за подарените два изведени от въоръжение F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна четвъртият ремонтиран Су-25
Следваща публикация
Лек ръст на военния бюджет и пари за покупка на още F-16 през 2023 г.
335 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Константин Попов: Сроковете за оценка на новия изтребител може да се удължат

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в Парламента Константин Попов не отхвърли възможността сроковете за оценка на постъпилите оферти за нов боен самолет да бъдат удължени. Това заяви той днес, 8 октомври 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Меню