Китай се оказа с огромна поръчка за руски вертолети

636 прочитания

Китайското правителство е направило поръчка за 121 вертолета произведени в Русия. Това става ясно от финансовите отчети на руската държавна корпорация „Ростех”, в чийсто състав влиза концерна „Вертолеты России”, където е съсредоточена практически цялата руска вертолетна индустрия.

Финансовият отчет е за 2019 г. Според него, поръчките са за 68 броя Ми-171 (включително от подобрената версия Е), 18 броя от въоръжения Ми-171Ш, 14 машини Ми-171 с моторите ВК-2500 и 21 от по-леките двудвигателни „Ансат”.

Не се дава финансовото изражение на поръчката, но вероятно се касае за няколко милиарда долара.

Според руския вестник „Ведомости”, повечето вертолети Ми-171 ще се задвижват с украински газотурбинни двигатели ТВ3-117ВМА. Поради влошените отношения между Русия и Украйна, е вероятно крайното сглобяване на тези машини да се извършва в Китай.

За продажбата на вертолетите „Ансат” се говори от 2018 г., когато бе подписано предварително споразумение по време на изложението „Airshow China”. Тогава бе съобщено, че вертолетите ще се използват за авиомедицинска евакуация.

Няма информация, обаче къде отиват 100-те Ми-171. През септември се появи репортаж на китайска телевизия, на който се видяха Ми-171Ш с китайски военни опознавателни знаци във вертолетостроителното предприятие в Улан Уде (на снимката). Което навежда на извода, че поне част от вертолетите са за въоръжените сили на страната.

Между 1991 и 2014 г. Китай поръча от Русия малко над 300 броя вариации на Ми-17, като те се използват от ВВС на страната, армейската авиация и китайското МВР. Смяташе се, че китайската авиационна индустрия вече произвежда вертолети, които са еквивалентни на руските Ми-17, но явно нещо е наложило сериозната поръчка.

Свързани теми

Предишна публикация
Алжир е започнал да получава МиГ-29М/М2
Следваща публикация
Първият сериен комплект БЛА „Орион” е предаден на руските въоръжени сили
636 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Полетя вторият C919

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Меню