Първият сериен комплект БЛА „Орион” е предаден на руските въоръжени сили

327 прочитания

Първият сериен комплект от безпилотния апарат „Орион” е вече предаден на руските въоръжени сили и негови кадри бяха показани в предаване по руския телевизионен канал НТВ.

Първият сериен комплект включва два мобилни пункта за управление и три машини. Кадри с комплекта бе показан в рамките на предаването „Смотр” (след 14,59 минути), посветен на безпилотните технологии в Русия.

През април 2020 г. бе съобщено, че руското МО и производителят частната корпорация „Кронштадт” са подписали акта на за предаване на първия опитен комплект, с който трябваше да се проведат войсковите изпитания. В края на август, пък бе подписан договор за доставка на неназовано количество серийни комплекти.

Апаратът „Орион” е от клас MALE (medium-altitude long-endurance – за средни височини и с голяма продължителност на полета), има максимална излетна маса от около един тон, полезен товар от 200 kg, задвижва се от един бутален двигател с мощност 86 kW и продължителност на полета от около денонощие. Приблизително е еквивалентен на американския MQ-1 Predator.

По замисъл, „Орион” е въоръжен апарат, който трябва да използва малокалибрени управляеми боеприпаси. По време на тазгодишното изложение „Армия” бе показан широк асортимент от подобни боеприпаси, но няма надеждна информация, как върви тяхната интеграция.

Русия се опитва бързо да навакса изоставането си в областта на безпилотните апарати от висок клас, особено тези, които са въоръжени. На „Орион” се възлагат сериозни надежди за преодоляване на това изоставане.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай се оказа с огромна поръчка за руски вертолети
Следваща публикация
Пълномащабното производство на F-35 отново се отлага
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще купи MQ-9 Reaper

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Меню