Еквадор получи първите си H145

232 прочитания

Еквадорските ВВС са получили първите два вертолета Airbus Helicopter H145. Машините ще заместят предсрочно пенсионираните индийски вертолети HAL Dhruv. Това съобщава Janes.

Машините са били предадени на церемония в Донаувьорт, Германия, където се намира завода за крайно сглобяване на типа.

Еквадор става първият военен оператор на H145 в Южна Америка. Страната сключи сделка за общо шест машини от този тип, които ще се доставят до края на 2021 г. Вертолетът е получил местното име „Cobra” в страната и ще е на въоръжение в 22-ро крило. В договорът влиза и обучение на 12 пилота и 15 човека технически персонал.

Еквадорските машини не са от военната версия M, а са чисто цивилни машини, които ще се използват основно за наблюдения по границата на страната, търсене и спасяване и медицинска евакуация.

Еквадор през 2009 г. купи седем индийски HAL Dhruv, най-вече заради изключително ниската им цена. Само за няколко години, два вертолета бяха загубени при катастрофи по технически причини, а други два бяха сериозно повредени. Това, заедно с изключително бавната и проблемна техническа поддръжка от индийска страна, принуди Еквадор да разтрогне сделката и да свали Dhruv от експлоатация.

Междувременно Еквадор подписа договор за шест H145 и четири италиански AW119Ke. Еднодвигателните вертолети, които пристигнаха през миналата година, се използват основно за обучение, но и за търсене и спасяване и наблюдение от въздуха.

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 прогони цивилен самолет от митинг на Тръмп
Следваща публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
232 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сръбското МВР купува H215

Сръбското Министерство на вътрешните работи купува три вертолета Airbus Helicopters H215. Това е съобщил вътрешният министър на страната Небойша Стефанович.

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню