Еквадор получи първите си H145

230 прочитания

Еквадорските ВВС са получили първите два вертолета Airbus Helicopter H145. Машините ще заместят предсрочно пенсионираните индийски вертолети HAL Dhruv. Това съобщава Janes.

Машините са били предадени на церемония в Донаувьорт, Германия, където се намира завода за крайно сглобяване на типа.

Еквадор става първият военен оператор на H145 в Южна Америка. Страната сключи сделка за общо шест машини от този тип, които ще се доставят до края на 2021 г. Вертолетът е получил местното име „Cobra” в страната и ще е на въоръжение в 22-ро крило. В договорът влиза и обучение на 12 пилота и 15 човека технически персонал.

Еквадорските машини не са от военната версия M, а са чисто цивилни машини, които ще се използват основно за наблюдения по границата на страната, търсене и спасяване и медицинска евакуация.

Еквадор през 2009 г. купи седем индийски HAL Dhruv, най-вече заради изключително ниската им цена. Само за няколко години, два вертолета бяха загубени при катастрофи по технически причини, а други два бяха сериозно повредени. Това, заедно с изключително бавната и проблемна техническа поддръжка от индийска страна, принуди Еквадор да разтрогне сделката и да свали Dhruv от експлоатация.

Междувременно Еквадор подписа договор за шест H145 и четири италиански AW119Ke. Еднодвигателните вертолети, които пристигнаха през миналата година, се използват основно за обучение, но и за търсене и спасяване и наблюдение от въздуха.

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 прогони цивилен самолет от митинг на Тръмп
Следваща публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
230 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…
Меню